Danas se završava filmski festival Sandens

Ponedeljak , 2019-02-04 | 10:50:00
Festival američkog nezavisnog filma Sandens (Sundance), koji je osnovao Robert Redford, a počeo 24. januara, završava se večeras dodelom nagrada za koje se takmičilo 16 filmova.
Tokom festivala, koji se po tradiciji održava u gradu Park Siti u američkoj saveznoj državi Juti, prikazano je više od 100 dugometražnih i dokumentarnih filmova.

Na festivalu osnovanom 1985. godine, velike reakcije je izazvao dokumentarni film "Leaving Neverland", o seksualnom zlostavljanju pripisanom Majklu Džeksonu, reditelja Dena Rida.
Porodica Majkla Džeksona ocenila je kao "javni linč" reakcije koje su usledile posle prikazivanja filma, jer su u javnosti ponovo pokrenute optužbe o seksualnom zlostavljanju umetnika. Na internetu su se posle projekcije filma pojavili komentari u kojima su neki naveli da više ne veruju u nevinost "kralja popa" koji je 2005. godine oslobodjen optužbe.

Dva dokumentarna ostvaranja o aktuelnim temama su takodje privukla posebnu pažnju. Prvi je "The Brink" o bivšem strategu Bele kuće Stivu Benonu, a drugi je "The Untouchable" o usponu i padu holivudskog producenta Harvija Vajnstajna, optuženog za silovanje i seksualno zlostvaljanje nekoliko žena.

Redford je prvog dana festivala na konferenciji za novinare rekao da se povlači sa festivala koji je proslavio brojne reditelje.

Slavni glumac je dodao da će i dalje biti prisutan na festivalu, ali će više vremena provoditi u razgovoru sa rediteljima nego u organziciji manifestacije.

Žiri festivala koji će dodeljivati nagradu za najbolje dramsko ostvarenje, predvodi ove godine rediteljka Džejn Kempion. Medju članovima su glumica Tesa Tompson, reditelj Dejmijen Šazel i spisateljica Filis Nejdži.

Sandens je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko sada svetski poznatih reditelja, medju kojima su Kventin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu, upravo na Sandensu.

Redford koji je predsednik festivala, nazvao je tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku "Buč Kasidi i Sandens Kid" iz 1969. godine.


 

Napiši komentar: