Multimedijalna izložba u galeriji Novembar

Sreda , 2019-01-30 | 11:07:26
Galerija "Novembar" najavila je danas da započinje novu izložbenu sezonu 1. februara  postavkom  "Shady Laguna Resort", čiji su autori umetnica Marija Avramović, koja trenutno živi i radi u Parizu, i Semjuel Tvidl (Samuel Twidale).

Maja Kolarić, direktorka i kustoskinja galerije, kazala je da galerija "Novembar" nastoji da predstavi umetnike koji se na svojevrstan način bave nekim od trenutno aktuelnih društvenih ili kulturoloških fenomena.

"Mariju i Sama spojilo je zajedničko interesovanje na polju novih medija, 3D modelovanja i animacije.  'Shady Laguna Resort' u koji ćemo na kratko pretvoriti galeriju 'Novembar'  je imaginaran ali i realan prostor. Reč je o multimedijalnoj izložbi koja koristi sve prisutniju veštačku inteligenciju da bi virtuelne ličnosti Adu i Milicu oživeli i predstavili ih u realnom vremenu", kazala je Kolarić.

Istoričarka umetnosti Sonja Beljić, u tekstu kataloga izložbe, objasnila je da su Ada i Milica junakinje animacije, koje zahvaljujući veštačkoj inteligenciji reaguju jedna na drugu kao i na svoju okolinu.

"'Non Playable After Party' je jedinstven video koji jezikom i estetikom asocira na video igre, ali nije interaktivan kako samo ime sugeriše. Autori koriste veštačku inteligenciju kako bi junakinjama u svom video radu, u realnom vremenu udahnuli nezavisan život", napisala je Beljić i navela da u tom generativnom videu, devojke nikada neće reagovati na isti način, te će stoga svakim novim gledanjem video biti drugačiji.

Nesvakidašnja multimedijalna izložba omogućiće posmatračima da se na kratko, izmeste iz realnosti i odu medju bujno tropsko rastinje i lepe bazene na kojima se nedavno odigrala luda žurka, navodi se u saopštenju.

Na izložbi će  biti prikazane i slike Marije Avramović iz serije "After Party".

Marija Avramović i Semjuel Tvidl započeli su profesionalnu saradnju 2017. godine u Parizu, a do sada su realizovali nekoliko zajedničkih projekata i izložbi kao umetnički duo u Parizu i Liverpulu.


 

Napiši komentar: