SDA Sandžaka organizovala mirnu protestnu šetnju

Cetvrtak , 2018-12-27 | 14:27:14

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj rekao je danas da je došlo vreme da i Sandžak, u svojim granicama, dobije slobodu i svoje mesto pod suncem.


On je na početku mirne protestne šetnje „1918.- godina okupacije Sandžaka“, koju je organizovala ova partija u Novom Pazaru, rekao da je stvaranjem Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca (SHS) Sandžak zvanično okupiran.

„Kreatori takve državne tvorevine u potpunosti su ignorisali interese Sandžaka, kao zasebnog političkog entiteta, koji su izraženi kroz Sjeničku rezoluciju iz avgusta 1917. godine. Uključivanje Sandžaka u teritoriju Kraljevine SHS izvršeno je protivno volji i interesima građana Sandžaka, kojima je bilo uskraćeno pravo da neposredno ili preko svojih legitimnih predstavnika zaštite svoje interese”, rekao je Škrijelj okupljenim građanima.

On je istakao da ovom šetnjom žele da pošalju poruku da građani Sandžaka više neće dozvoliti da ih bilo ko i bilo kada dovodi pred svršen čin.

„Svako rešenje suprotno interesima Sandžaka i njegovih građana za nas neće biti prihvatljivo i obavezujuće”, rekao je Škrijelj.

Nakon njegovog obraćanja članovi i simpatizeri SDA Sandžaka mirno su prošetali od centrale stranke do kraja Pešačke zone i nazad.

A.Bajrović

 


 

Napiši komentar: