Arhitekta upozorava na stanje Bedema

Sreda , 2018-12-19 | 14:27:50

Arhitekta iz Novog Pazara Tarik Brunčević apelovao je danas na nadležne da što hitnije privremenom konstrukcijom ojačaju jugoistočni Bedem Novopazarske tvrđave, čime se može zaustaviti dalje obrušavanje, dok se ne počne sa njegovom obnovom.


Brunčević je radiju Sto plus rekao i da je potrebno ukloniti i montažni objekat na ovom Bedemu, jer ga on dodatno opterećuje svojom težinom.

“Svaki dan smo svedoci urušavanja ovog Bedema, treba da uradimo nešto da se ne bi desila katastrofa i izginuli ljudi. Savesni građani i kolege iz struke godinama unazad upozoravaju na obrušavanje, a pritisak konstrukcije ovog objekta je sve veći i veći“, rekao je Brunčević našem radiju.

On je kao dodatni problem naveo činjenicu da u Novom Pazaru ne postoji ustanova koja se brine o zaštiti kulturno-istorijskog nasleđa.

"Svakodnevno svedočimo urušavanju naše kulture i nasljeđa, koje nam je ostavljeno u amanet da čuvamo i prosledimo budućim generacijama, a jedna od njih je i Stara čaršija koja je potpuno izgubila svoju autentičnost", rekao je Brunčević.

Novopazarska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja, predstavlja srednjovekovno tursko utvrđenje, koje je sredinom 15. veka podigao jedan od naslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa beg Ishaković.

Ona je simbol viševekovnog postojanja Novog Pazara, ali i svedok istorije, događaja, ratova, razaranja, seoba, svih uspeha i padova ovog grada i inspiracija brojnih slikara, pesnika, pisaca i putopisaca.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: