DUNP: Čvrsta saradnja sa Univerzitetom “Mehmed Akif Ersoy“

Utorak , 2018-12-04 | 12:41:47

Rektori dva univerziteta iz Srbije i Turske i čelnici opština Novi Pazar i Sjenica potpisali su danas sporazum o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane.


Sporazum o razmeni nastavnika, studenata, istraživača i administrativnog osoblja potpisali su rektori Državnog univerziteta Novi Pazar (DUNP) i Univerziteta „Mehmed Akif Ersoy“, Miladin Kostić i Adem Korkmaz, i gradonačelnici Nihat Biševac i Hazbo Mujović.

Rektor DUNP je ocenio da Univerzitet iz Turske "ima odlične uslove za bavljenje naučno-istraživačkim radom, posebno u oblasti stočarstva i proizvodnje hrane.

„Imajući u vidu ogromne poljoprivredne potencijale Pešterske visoravni i ovog kraja, verujemo da će naša saradnja dati značajne rezultate“, naglasio je rektor Kostić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da ovakvi projekti doprinose razvoju poljoprivrede na području koje je „bogom dano“ za proizvodnju zdrave hrane.

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović je rekao da će lokalna samouprava sve svoje resurse podrediti realizaciji projekta "na području gde tradicionalni način proizvodnje treba zameniti savremenim, kako bi se razvio i izvoz poljoprivrednih proizvoda“.

U okviru posete delegacije Univerziteta „Mehmet Akif Ersoy“održan je i okrugli sto o potencijalima saradnje u prehrambenom sektoru, u oblasti poljoprivrede i stočarstva.


 

Napiši komentar: