Kačapor: Nećemo odstupiti od naših principa

Utorak , 2018-11-13 | 14:29:21

Nosilac liste “Vakat je” Sait Kačapor rekao je danas da ova lista neće odstupi od 10 principa koje su objavili za formiranje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).


On je radiju Sto plus pojasnio da ovi principi zapravo čine sročenu njihovu priču tokom predizborne kampanje.

“Dakle, sve ono što smo govorili u kampanji mi smo sada kroz ovih 10 principa i ponudili. Ukoliko neko želi da stupi u razgovor sa nama da formiramo BNV, to su principi ispod kojih mi nećemo ići“, rekao je Kačapor našem radiju.

U principe ove liste, koja je osvojila osam većnika na izborima 4. novembra, spadaju depolitizacija BNV, depolitizacija Islamske zajednice i pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma na kojem će se vernici izjasniti o objedinjavanju Islamske zajednice i o izboru njenih rukovodećih kadrova.

Ova lista traži i delovanje u skladu sa ustavno- pravnim okvirima kojim se regulišu manjinska pitanja, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ali i angažovanje najstručnijih i najkompetentnijih ljudi, bez obzira na njihovu pripadnost po bilo kom osnovu, kao i povećanje transparentnosti rada BNV.

Među principima su i zaštita bošnjačkog kulturno- istorijskog nasleđa i sprečavanje bespravnog rada na restauraciji, rušenju i uništavanju tih dobara, uzurpaciji i privatizaciji vakufske imovine i formiranje odbora za saradnju sa organima Srbije, civilnim društvom i dijasporom, opredeljenost za toleranciju, poštovanje različitosti, multikulturalizma i zajedničkog života svih građana Srbije.

Kačapor očekuje narednih dana razgovare o formiranju novog saziva BNV.

“Mi smo sa listom 'Samoopredeljenje' potpisali sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji, koji je poštovan, a ukoliko njima odgovaraju naši principi možemo zajedno formirati većinu u novom sazivu BNV”, rekao je Kačapor.

On je dodao da je razgovor moguć i sa listom “Matica bošnjačka”, ali da “prvo povuku i da se ograde od uvreda koje su izrekli tokom predizborne kampanje, naročito za ljude i stranku Rasima Ljajića”, koja ih je podržala.

“Tek tada bi mogli sa njima da razgovaramo, jer mi smo na početku formiranja ove liste rekli da su naši principi i namera da damo doprinos pomirenju Bošnjaka. Dakle, ukoliko oni budu promenili stav, možemo razgovarati, jer mi ne želimo da budemo ni sa kim u svađi”, rekao je Kačapor.

Lista “Samoopredeljenje” osvojila je 14 mandata u BNV, a jednog većnika manje lista "Matica bošnjačka".

Sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Mirsad

    Ada pusti to , nego zaposli li snahu ti, i ostade li ti sin direktor, posto prica carsija da su to glavni tvoji uslovi bili ?

Napiši komentar: