Oko 50 zemalja podržalo borbu protiv sajber kriminala, Rusija, SAD i Kina nisu

Ponedeljak , 2018-11-12 | 21:23:27
Oko 50 zemalja i 150 tehnoloških kompanija podržalo je borbu protiv kriminalnih aktivnosti na internetu, medju kojima mešanje u izbore i širenje govora mržnje, prenela je agencija AP i dodala da SAD, Rusija i Kina nisu na spisku tih zemalja.

Na spisku su izmedju ostalih zemlje Evropske unije, Japan i Kanada, kao i tehnološki giganti Fejsbuk, Gugl i Majkrosoft.

Incijativu je pokrenula Francuska s dokumentom Pariski apel za "poverenje i bezbednost sajber prostora" u kojem se poziva na pregovore o medjunarodnom ponašanju na internetu, prenela je agencija Frans pres.

"Odlučni smo da zajednički reagujemo kako bismo sprečili nedozvoljene aktivnosti koje stvaraju velike štete", navodi se u tektstu i dodaje da je jedini način zajednički rad vlada, tehnoloških grupa i predstavnika civilnog društva.

Tekst je predstavio francuski predsednik Emanuel Makron u sedištu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) na početku medjunarodnog foruma o vladanju na internetu, na kojem učestvuje i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.


 

Napiši komentar: