Bošnjak: Pratićemo primenu Zakona o nacionalnim savetima

Cetvrtak , 2018-11-08 | 14:20:37

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak očekuje da će, nakon predstojećeg perioda konstituisanja, Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV) upravljati odgovorni ljudi za poslove koji su u nadležnosti nacionalnih saveta.


On je radiju Sto plus rekao da je zadovoljan što je ceo izborni proces prošao na demokratski način, bez obzira na retoriku koja se u pojedinim momentima zaoštrila do neprihvatljivog nivoa.

“Mi ćemo pratiti kako sve primenjuje sve ono što novi Zakon o nacionalnim savetima nalaže, a nakon toga krenućemo ponovo u zajedničko zasedanje, uz partnerstvo međunarodne zajednice. Potrebno je samo da one privilegije nacionalnim manjinama koje smo podigli na visok nivo budu podjednako korišćene na celoj teritoriji Srbije”, rekao je Bošnjak.

On smatra da u narednom periodu treba više raditi na decentralizaciji, odnosno da se na lokalnom nivou rešavaju pitanja koja su zakoni i Ustav dozvolili.

“Ukoliko neko, iz nekog razloga, negde skloni dvojezičnu tablu, opština je tu da to vrati, ili ako u zakonu piše da je moguće izdati neki dokument na jeziku nacionalne manjine onda to tako i treba da se uradi. Važno je da službenici sprovode zakone i da ih tumače na pravi način”, rekao je Bošnjak.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: