Analitičari osudili Ugljaninovu izjavu

Ponedeljak , 2018-11-05 | 14:59:42

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je danas da je lider Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja i da je tokom izbora za BNV otvoreno zagovarao separatizam.


"Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava. Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao otvoreni separatista, a to je teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost", naveo je Dragaš u saopštenju.

Dragaš je dodao da su izbori za bošnjački nacionalni savet samo kulminacija antidržavnog delovanja Ugljanina, jer on već duže optužuje Srbiju za aparthejd i traži državnu samostalnost za Sandžak, pri čemu kao uzore demokratije vidi vlast u Prištini i njene kriminalizovane lidere.

On je podsetio da je Ugljanin čak dva mandata proveo kao član Vlade Srbije i da je poštovao Ustav Srbije, a da sada tu istu državu optužuju za gaženje manjinskih prava i traži otcepljenje Sandžaka.

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da je Ugljaninova izjava o "fašističkoj tvorevini srpskoj državi Srbiji", vrsta političkog egzibicionizma kao i da je nedostojna za političara koji poštuje Ustav i državu Srbiju.

Navodeći da je Ugljanin tom izjavom mislio na Srbiju kao na državu koja je antibošnjačka, Milivojević je agenciji Beta rekao i da je nosilac liste "Samoopredjeljenje" jedan u nizu političara u Srbiji koji je tokom prethodnih godina obrnuo "pun krug" u svom delovanju.

"Imao je Ugljanin ratnohuškačke izjave ali povremeno i one koje su vodile ka toleranciji. On je početkom devedesetih proveo tri godine, faktički u egzilu, u Turskoj, ali je potom bio deo vlasti i vrlo lojalan partner najpre Demokratskoj stranci u vladi Mirka Cvetkovića a potom i Aleksandru Vučiću u prvoj vladi Srpske napredne stranke od 2012. do 2014. godine", rekao je Milivojević.

Milivojević je naveo da su "pun krug" u političkom delovanju napravili i Aleksandar Vučić i Muamer Zukorlić.

On je ocenio da Zukorlić danas govori o "bratstvu i jedinstvu kao jugoslovenski komunista, a ranije je znao da izrekne fatvu", dok je Vučić počeo karijeru izjavama "100 za jednog, a danas se svađa sa Srbima".

Nosilac liste "Samoopredjeljenje" Sulejman Ugljanin proglasio je sinoć pobedu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i poručio da je ono "ostalo i da će i dalje biti bošnjačko".

"Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja", kazao je Ugljanin.


 

  • user thumb
    Diasporac

    Ugljanin ništa ne traži sto Bošnjacima nije ustavom zagarantirano. A ovaj radio vise nije ko sto je bio.

  • user thumb
    Mirza

    Dal ce neko od funkcionera SDP-a izjaviti da je Sulejman Ugljanin remetilacki faktor kako nas godinama za svoju nesposobnost zamajavaju optuzujuci Zukorlica za to.

Napiši komentar: