Taraniš: Izbori protekli u demokratskoj atmosferi

Nedelja , 2018-11-04 | 21:26:21

Posmatrač izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru Teo Taraniš ocenio je večeras da su oni protekli u demokratskoj, fer i korektnoj atmosferi na biračkim mestima.


On je radiju Sto plus rekao da su mnogi očekivali incidente u ovom gradu, jer je veći deo kampanje ukazivao na to.

“Nije bilo većih nepravilnosti koje bi ugrozile sam izborni proces, poput zatvaranja biračkih mesta i sličnih incidenata. Međutim, bilo je problema sa posebnim biračkim spiskom, gotovo istih koje smo imali i tokom prošlih izbora za nacionalne savete, 2014. godine“, rekao je Taraniš, koji je izbore posmatrao ispred Akademske inicijative “Forum 10”.

On je pojasnio da je bilo ljudi koji nisu upisani u ovaj spisak, najverovatnije jer se nisu ni upisali, ali da je bilo i onih koji nisu mogli da glasaju na biračkih mestima gde ovo pravo ostvaruju tokom lokalnih i parlamentarnih izbora, već na nekom potpuno drugom mestu.

“To je bio i razlog što su neki i odustali od glasanja, jer je među njima bilo starijih i teško pokretnih ljudi. Osim toga, veoma mali broj smo imali i birača koji su upisani u ovaj birački spisak, ima ih i na aplikaciji Ministarstva, ali ih nije bilo na izvodu koji je ispred biračkog odbora, tako da ni oni nisu glasali“, rekao je Taraniš.

Akademska inicijativa “Forum 10” posmatrala je regularnost izbornog procesa na 26 biračkih mesta u Novom Pazaru i četiri u Tutinu.

U poseban birački spisak upisano je 106.326 Bošnjaka, koji su glasali za jednu od četiri prijavljene liste za novi saziv BNV.

Rok za objavljivanje konačnih rezultata izbora ističe u četvrtak, 8. novembra u 20 časova, odnosno 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: