Ugljanin vredne poklone predao novopazarskom muzeju

Petak , 2018-10-26 | 13:36:44

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin predao je Muzeju “Ras” u Novom Pazaru poklone koje je dobijao tokom mandata od gostiju i prijatelja, a među kojima je i fototipski primerak Kur’ana.


Original ovog Kur’ana čuva se u muzeju Topkapi saraj u Istanbulu, a njega je po nalogu Sultana Suljemana napisao jedan od najvećih osmanskih kaligrafa Ahmed Karahisar.

Ugljanin je rekao da su muzeji mesta koja sve nas treba da podsete ko smo i odakle potičemo.

„Imao sam potrebu i želju da vredne poklone ostavim na trajno čuvanje i vlasništvo ovog muzeja, jer mi ćemo biti i proći, a grad i muzej ostaju i posle nas. Ovaj muzej je dokaz našeg porekla i trajanja, jer ovde možemo videti da Novi Pazar postoji hiljadama godina, što mene kao građanina čini ponosnim”, rekao je Ugljanin.

Direktor Muzeja “Ras” Fuad Baćićanin rekao je da je ovo prvi legat koji je dobila ova ustanova, te da će formirati knjigu legata muzejskog.

„Dobili smo do sada najvrednije poklone koji su došli u Novi Pazar, a jedan od njih je i poklon predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana predsedniku BNV, kao i Kur'an koji je dobio od njegovog sina Bilala Erdogana”, rekao je Baćićanin.

On veruje da će ovo biti podstrek i drugima da svoje vredne stvari i poklone, koje čuvaju u kućama daleko od očiju javnosti, ustupe Muzeju i na taj način ih ovekoveče.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: