Zukorlić: Bićemo gromoglasan i aktivan partner

Cetvrtak , 2018-10-25 | 14:18:37

Nosilac liste „Matica bošnjačka“ Muamer Zukorlić rekao je danas da se ova lista zalaže za transparentan rad Bošnjačkog nacionalog vijeća (BNV).


On je na debati radija Sto plus “Nacionalni saveti izmedju politike i ovlašćenja“ rekao da će, ukoliko osvoji većinu, otvoriti vrata sednica za medije i ukinuti isključivost opozicionih većnika, koje će smatrati dodatnim potencijalom kompetentnim za razne oblasti.

„To su dve ključne stvari koje ćemo promeniti u BNV. Naš program ima 19 načela, a pored naših opštih političkih načela, koja se tiču pune slobode u afirmaciji i očuvanju bošnjačkog nacionalnog identiteta u individualnom i kolektivnom smislu, unapredićemo sve četiri oblasti koje BNV pokriva po zakonu“, rekao je Zukorlić.

On je pojasnio da Zakon definiše da je BNV nadležno za obrazovanje Bošnjaka, a da to ne podrazumeva samo udžbenike na bosanskom jeziku.

„Za nas je veoma važno kako se bošnjačka deca uopšte obrazuju, kakve su im škole, da li su im blatnjave ulice, da li ih ispred škole čeka čopor pasa, za nas je važno da je Novi Pazar i dalje jedini grad u kome se nastava odvija u tri smene. BNV mora imati jasan stav po svim pitanjima i biti generator rešavanja problema i kada su u pitanju problemi vezani za kvalitet nastave, direktore škola, ali i one koji su nepotističke ili partokratske prirode“, rekao je Zukorlić.

On je dodao da je rešavanje problema vezano sa kapacitetom i društveno- političkom težinom ljudi koji vode BNV, kao i njihovo delovanje prema vrhu države, ministarstvima i lokalnim samoupravama.

„Mi ćemo biti veoma progresivan i aktivan partner koji neće propustiti da se ove teme zaborave. Vršićemo pritisak na nadležne da rešavaju probleme, bićemo gromoglasni“, rekao je Zukorlić.

Na debati su trebali da učestvuju i predstavnici lista „Samoopredeljenje“ i „Vakat je“, koji su pred sami početak otkazali svoje učešće, pa je ona pretvorena u konferenciju za novinare.

Snimak debate dostupan je na Youtube kanalu Sto plus radija

Projekat “Bošnjačko nacionalno vijeće izmedju politike i ovlašćenja“ podržan je od strane Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji i u Crnoj Gori.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: