Kačapor: Sačuvaćemo bošnjačku kulturu od zaborava

Petak , 2018-10-19 | 13:17:26

Nosilac liste "Vakat je" na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sait Kačapor rekao da ova lista na metodološki način želi da se bavi proučavanjem i očuvanjem izvorne bošnjačke kulture.


On je u intervjuu za Sto plus radio rekao da će obeležja ove kulture u pisanoj ili u formi video snimaka trajno sačuvati od zaborava, negovati ih i prikazivati u konkretnim slučajevima.

"Tako ćemo sačuvati našu kulturu, pesmu, folklor, običaje, kuhinju, našu umetnost kroz sve oblike umetničkog stvaranja. Čuvaćemo naša materijalna dobra, kao što su džamije, u izvornom obliku kakve su i ranije bile, rekonstruisati i stalno negovati, ali graditi i nove", rekao je Kačapor.

On je istakao da su Bošnjaci kroz niz vekova pokazali da imaju svoju originalnu, specifičnu kulturu, a da to nije samo sevdalinka, koja je prihvaćena kod svih naroda i narodnosti i koju danas svi rado pevaju i unapređuju.

"Mi imamo i svoje spomenike kulture, a to nisu samo džamije, mehdžidi, tvrđave, stećci, već ogroman broj spomenika materijalne kulture. Osim toga, imamo i brojnu nematerijalnu kulturu, kao što je književnost i svi vidovi umetnosti. U balkanskom metežu često je naša kultura bila predmet prisvajanja od strane drugih naroda i narodnosti, ali i omalovažavanja", rekao je Kačapor.

On je dodao da ova lista želi da gradi dobre međukomšijske odnose sa pripadnicima drugih naroda, življenje u zajedništvu i slozi, kroz međusobno poštovanje kulture i običaja.

"Još u vreme osmanskog perioda Bošnjaci su išli na čestitanje verskih i drugih praznika kod suseda drugih veroispovesti i obrnuto bili posećeni tokom Bajrama i drugih blagdana. Mi želimo to da vratimo, jer je to narušeno u poslednje tri decenije. Želimo da Bošnjaci poštuju tuđu kulturu i običaje, ali i da drugi poštuju našu kulturu i običaje", rekao je Kačapor.

Izbori za nacionalne savete manjina zakazani su za 4. novembar, a RIK je do sada proglasio četiri liste koje će učestvovati u izborima za BNV.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: