Brojne neregularnosti u kampanji za izbore saveta manjina

Subota , 2018-10-13 | 11:18:30

Izbornu kampanju za savete nacionalnih manjina u Srbiji prate brojne neregularnosti, kao što su sumnjivo masovno upisivanje u poseban birački spisak, brisanje aktuelnog člana nacionalnog saveta sa posebnog biračkog spiska i pretnje da se "nepodobna" izborna lista povuče, objavio je danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).


Kako se navodi u tekstu, nepravilnosti kao što su pritisak da se izadje i glasa za odredjene liste, preko pretnji gubitkom radnog mesta u slučaju javne podrške "nepoželjnim" listama, pa sve do gušenja demokratskog dijaloga uz pomoć privatnih manjinskih medija, usmerene su na to da vladajuća koalicija u Srbiji preuzme kontrolu i nad tim telima manjinske samouprave.

Dugogodišnja mirovna i gradjanska aktivistkinja Aida Ćorović za VOICE je ocenila da se lokalni lideri ni u čemu ne razlikuju od "velikih vodja", jer im je zajednička "arogancija, hipokrizija, neskrivena želja za moći i svako odsustvo morala i brige za gradjane".

"U tom smislu, njima ne pada na pamet da bilo o čemu informišu gradjane, svoje birače, njih isključivo i jedino interesuje podela ili supremacija nad tim malim plenom", kazala je Aida Ćorović.


 

Napiši komentar: