Lojanica oslobođen

Cetvrtak , 2018-10-11 | 14:34:14

Odeljenje Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal oslobodilo je danas zamenika Osnovnog javnog tužioca iz Novog Pazara Radanka Lojanicu optužbe da je zloupotrebio službeni položaj, saznaje radio Sto plus.


To je druga prvostepena presuda, a protiv nje je dozvoljena žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od osam dana.

Lojanici se po drugi put sudilo zbog optužbi da je 2015. godine zlupotrebio službeni položaj prisvajajući novac namenjen u humanitarne svrhe.

Prvom prvostepenom presudom Lojanica je bio osuđen na 10 meseci zatvora i izrečena mu je mera zabrane obavljanja tužilačke ili sudijske funkcije u naredne dve godine.

On je tada osuđen jer je osobi protiv koje je podneta krivična prijava predložio da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe, odnosno da iskoristi institut oportuniteta i izbegne odlazak na sud.

Načinio je službenu belešku u kojoj je naveo samo 50.000 dinara koliko je trebalo da bude uplaćeno na račun Vlade Srbije zbog poplava, a ostatak novca nezakonito je pribavio za KUD "Štavalj".

Po optužnici, Lojanica je sa tim društvom potpisao Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, čime je i sebi pribavio novčanu korist od 50.000 dinara.

Tu odluku je prošle zime ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje koje je danas okončano oslobađajućom presudom.

N. Kočović


 

Napiši komentar: