Najveći svetski sajam knjiga, u Frankfurtu, ove godine još veći

Utorak , 2018-10-09 | 22:27:54
Najveći svjetski sajam knjiga, u Frankfurtu službeno je počeo danas, sa sedam hiljada izlagača iz 110 zemalja sveta.

Izdavači i knjižari na sajmu rade teško "kako bi vratili knjigu ljudima", rekao je u utorak Hajnrih Ritmiler, čelnik Nemačkog udruženja izdavača i knjižara, prenela je agencija HINA.

Organizatori navode da Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri odsto više izlagača nego prošle. Prošle godine sajam je posetilo više od 250 hiljada ljudi.

Međutim, prodaja knjiga u Nemačkoj je opala za 1,1 odsto ove godine, dok su 2017. prihodi opali na 9,13 milijardi evra, odnosno za 1,6 odsto u odnosu na godinu pre.

Usprkos smanjenju prihoda, Ritmiler je rekao da bi izdavačka industrija mogla da osetiti novu promenu navika kupaca, nabolje.

"Čak i otpadnici od knjige, cjene knjige i osećaju žudnju za njima", rekao je Ritmiler.

"Međutim, u svakodnevnom metežu, pod pritiskom društvenih medija i ometeni drugim oblicima zabave, čitaju manje", dodao je on.

Sajam se za posetioce otvara sutra, u sredu, kada će predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer sudelovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u "olujnim vremenima".

Sedamdeseti Frankfurtski sajam knjiga zatvara se u nedelju, 14. oktobra.

Frankfurtski sajam knjiga ima korene u Srednjem veku. Pijaca u tom gradu je dugo bila i prometno tržište rukopisa. Preteču sajma knjiga dvojica štampara su prvi put priredila još 1454. godine, nedugo pošto je u obližnjem Majncu Johanes Gutenberg izumeo štamparsku mašinu.
 

Napiši komentar: