Premijerka pozvala Škotlandjane na strpljenje

Utorak , 2018-10-09 | 22:26:43
 Škotska premijerka Nikola Sterdžen pozvala je danas pristalice nezavisnosti Škotske da pokažu "pragmatičnost" i "strpljenje".

Liderka nacionalističe Škotske nacionalne partije je u govoru na zatvaranju partijskog kongresa rekla da "više nego ikad veruje" u mogućnost da Škotska jednog dana bude nezavisna. Ali ona je pozvala da se sačeka ishod Bregzita pre organizovanja novog referenduma posle poraza 2014.

"Budući odnosi Velike Britanije i EU će odrediti kontekst u kom će Škotska postati nezavisna", rekla je ona, pozvavši radikalnu struju da svoju "strast" za nezavisnošću oboje "pragmatizmom, izdržljivošću i strpljenjem".

To nije prvi put da je Sterdžen izjavila da bi sačekala rezultate pregovora Londona i Brisela pre novog glasanja o nezavisnosti, za koje je neophodno odobrenje britanskog parlamenta koje će, prema istraživanjima, teško biti dato.

Ona je na otvaranju kongresa SNP rekla da će 35 poslanika te stranke u Vestminsteru glasati za drugi referendum o Bregzitu ako to pitanje bude postavljeno. Britanska premijerka Tereza Mej je isključila takvu mogućnost.

Većina Škotlandjana je na referendumu glasala za ostanak u EU, za razliku od Engleske i Velsa, a Sterdžen je više puta rekla da želi da zaštiti Škote od Bregzita za koji ocenjuje da će naneti štetu škotskoj ekonomiji.

"Mi smo 2014. odbacili nezavisnost da bismo sačuvali svoje mesto u EU, a danas nam prete nestašica lekova, prizemljeni avioni, kolaps u lukama i odlazak investicija", navela je premijerka.
 

Napiši komentar: