Predsednik Interpola pod istragom u Kini, podneo ostavku

Nedelja , 2018-10-07 | 22:01:10
Kineski zvaničnik koji je načelu Interpola Meng Hongvej, podneo je ostavku na tu funkciju pošto je Kina saopštila da je pod istragom, saopštila je danas medjunarodna policijska agencija.

Interpol je naveo da je Meng podneo ostavku na funkciju predsednika izvršnog odbora te organizacije, bez navodjenja razloga.

Meng je zamenik kineskog ministra za javnu bezbednost. 

Disciplinsko telo kineske vladajuće Komunističke partije Kine (KPK) saopštilo je danas da je Meng osumnjičen zbog kršenja zakona i da je pod istragom nove kineske antikorupcijske službe.

Državna komisija za nadzor je na svom sajtu objavila da je Hongvej, zamenik ministra za javnu bezbednost Kine, "osumnjičen za kršenje zakona" i da je "pod nadzorom i istragom" tog disciplinskog tela KPK koje istražuje korupciju i političku nelojalnost, prenosi Asošiejted pres.

Ranije danas, Mengova žena Grejs Meng rekla je novinarima u Lionu da s njim nije razgovarala od 25. septembra i da joj je on tog dana poslao sliku noža što je ona protumačila kao "znak da je u opasnosti".

Interpol, medjunarodna policijska organizacija sa sedištem u Lionu, juče je saopštio da je uputio zvaničan zahtev kineskim vlastima za informaciju o Mengu.

Prvi Kinez na čelu Interpola nestao je krajem septembra tokom puta iz Francuske u Kinu. Francuske vlasti navode da se Meng (64) ukrcao na avion i stigao u Kinu, ali da nije poznato šta se s njim potom dešavalo.


 

Napiši komentar: