Istraživanje: Huliganizam i droga rađaju ekstremizam

Cetvrtak , 2018-09-20 | 18:03:32

Antisocijalno ponašanje mladih u Novom Pazaru najčešće je u vezi sa fudbalskim navijačima, huliganizmom i drogom, ocenjeno je danas na predstavljanju studije o pretnjama i prevenciji od nasilnog ekstremizma i radikalizacije u školama.


“Manifestovanje verskog ektstremizma je iza navedene tri kategorije”, navodi se u dvema studijama koje su pod naslovom „Mogućnost uspostavljanja referalnog mehanizma u školama“ rađene početkom i polovinom ove godine.

Istraživanja ukazuju na prenatrpane škole, nedostatak sredstava, ali i nemotivisanost nastavnika da rade na preventivnim aktivnostima.

„U poređenju sa školama u ostatku Srbije, izdaci za obrazovanje po učeniku u 2015. bili su 57 odsto nacionalnog proseka, a ulaganje u u školstvo iste godine 55 odsto nacionalnog proseka“, navodi se u studiji.

Analiza uloge verskih zajednica u suzbijanju nasilnog ekstremizma kroz versku nastavu, ukazala je na tendenciju da zajednice na takav način teže povećanju broja istovernika.

„Opšti ciljevi i zadaci nastavnog plana i programa verskog obrazovanja, koji vaze za svih sedam verosipovesti, ističu da je glavna svrha izvođenja tog predmeta u školama stvaranje novih vernika“, navodi se u ovoj studiji.

Kako se dodaje, od pet zadataka, dva imaju neke elemente tolerancije i razumevanja za osobe drugih veroispovesti i kultura. U praksi se time bavi samo nastavni plan i program Islamske zajednice, i to samo u trećem i četvrtom razredu srednje škole

Studije su deo OEBS-ovog projekta „Suzbijanje pretnje od nasilnog ekstremizma i radikalizacije u Srbiji putem ranog upozoravanja i preventive u zajednici“.

 


 

Napiši komentar: