IZ: Radovi se izvode uz poštovanje svih standarda i normi

Sreda , 2018-09-19 | 13:37:13

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji saopštio je danas da se radovi na obnovi Arap džamije u Novom Pazaru izvode uz poštovanje svih standarda i normi.


U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da se preduzima sve neophodno, koliko je to moguće, da bi džamija zadržala svoj raniji izgled i služila vernicima.

„Radovi na obnovi Arap džamije poduzeti su u momentu kada je to bilo neophodno, znajući da niko drugi taj posao neće uraditi, kao što je bio slučaj ranije sa svim drugim obnovljenim džamijama i vakufima. Mešihat, kao vrhovni izvršni organ IZ, ima stručne službe i ljude u koje ima puno poverenje, koji vode računa da sve aktivnosti budu realizovane stručno i kvalitetno, u skladu sa vremenom i potrebama vernika“, navodi se u saopštenju.

Iz Mešihata su najoštrije osudili “kampanju koja se vodi protiv njih”, a koja je, kako tvrde, “dostigla svoju kulminaciju od momenta raspisivanja izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće”.

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužila je ranije IZ da je “rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana”.

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine doneo Rešenje kojim se zabranjuje radova na krovnoj konstrukciji.

Ova džamija se prvi put u dokumentima pominje 1528. godine, a nalazi se na samom ulazu u Staru čaršiju.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: