Protest zbog smene direktora škole

Sreda , 2018-09-19 | 12:56:13

Nastavnici Osnovne škole Vuk Karadžić u Novom Pazaru, roditelji učenika, sindikat, gradski aktiv direktora škola i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) protestovali su danas zbog smene direktora Zenuna Mučića.


Ministar prosvete Mladen Šarčević smenio je direktora na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, “jer je prekršio zakon i bio u sukobu interesa prilikom zasnivanja radnog odnosa u toj školi njegove sestre Ajkune Muslić i ćerke Alme Mučić”.

Mučić je uoči protesta roditelja i učenika u dvorištu škole novinaru Sto plus radija rekao da ne snosi nikakvu krivicu, “pošto u vreme kada su njegova ćerka i sestra zaposlene nije ni bio direktor”.

Okupljenim roditeljima i učenicima na protestu su pročitani odluke Saveta roditelja, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i BNV, kojima se traži povlačenje odluke ministra.

“Sve dok ne donesete takvu odluku roditelji će bojkotovati nastavu i neće slati decu u školu”, navodi se u pismu upućenog ministru Šarčeviću.

Aktiv direktora je svojim dopisom naglasio podršku koju Mučić ima od svih ostalih osnovnih i srednjih škola.

Kako je saopštilo BNV, direktor „Vuka Karadžića“ je “jedan od prvih direktora koji je dao punu podršku nastavi na bosanskom jeziku i učestvovao u realizaciji programa uvođenja celokupne nastave na bosanskom jeziku u svojoj školi, kao i u celom Sandžaku”.

Bošnjačko nacionalno vijeće je tu školu svojevremeno proglasilo za ustanovu od posebnog značaja za obrazovanje Bošnjaka u Republici Srbiji.

Veće je prošlog meseca zatražilo preuzimanje osnivačkih prava nad ovom ustanovom i pokrenulo inicijativu o promeni naziva škole u „Muhamed Hevai Uskufi“.


 

Napiši komentar: