Đurović: Inspekcija rada u Pazaru među najboljim u Srbiji

Petak , 2018-09-14 | 13:05:24

Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović ocenio je danas da je inspekcija rada za Raški okrug među tri najbolje u Srbiji i da je u prvih osam meseci ove godine otkrila preko 1.200 radnika na “crno”.


On je na pitanje radija Sto plus kako ocenjuje rezultate inspekcije u Novom Pazaru rekao da je “više nego zadovoljan njenim radom”.

“Informacija na sajtu Ministarstva rada da su u prvih osam meseci ove godine otkrili samo dva radnika na crno nije relevantna jer smo tek počeli da objavljujemo te podatke. Inspekcija je u funkciji 24 sata, sedam dana u nedelji i maksimalno radi”, odgovorio je Đurović.

On je istakao da su inspektori rada na teritoriji Srbije u prvih osam meseci ove godine otkrili manje radnika na “crno” nego u istom periodu prošle godine, iako su imali 13.000 nadzora više.

“Iako smo postigli vanredno dobre rezultate, ne može inspekcija sve sama. Mi podnosimo prekršajne i krivične prijave protiv poslodavaca, ali se dešava da 30 odsto zahteva za novčano kažnjavanje zastara. Takođe, propisane kazne za poslodavce koji imaju radnike na ‘crno’ je od 800 hiljada do dva miliona dinara, a sudovi ih kažnjavaju sa 100 do 300 hiljada dinara”, kazao je Đurović.

U 2018. godini je u Srbiji na poslu poginulo 29 radnika, a poslednji slučaj se desio jutros kada su dva radnika stradala na gradilištu “Beograda na vodi”.

“Za slučajeve sa smrtnim posledicama predviđena je kazna zatvora od 12 godina za direktnog krivca. Kada bi se desilo da neko zbog takvog slučaja ‘zaglavi’ u zatvoru to bi bila opomena za sve ostale koji žele da love u mutnom”, dodao je Đurović.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić rekao je da je još uvek rano da iznosi bilo kakve informacije o pogibiji dvojice radnika u Beogradu.

On je govoreći o kampanji “Recimo NE radu na crno” kazao da je ona dala dobre rezultate i da Vlada Srbije njome želi da poruči da smanjenje rada na “crno” donosi boljitak svim građanima.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da će suzbijanje sive ekonomije doprineti boljem ostvarivanju prava radnika.

“Radnici će imati zdravstveno i penzijsko osiguranje što će im obezbediti sigurnost. Na kraju, korist će imati svi građani jer se novac od doprinosa i prijavljivanja radnika može iskoristiti za unapređenje života žitelja Novog Pazara”, poručio je Biševac.

N. Kočović


 

  • user thumb
    Pazarac

    Jedna od najgorih

  • user thumb
    Pazarac

    Ahahaaa au krupne reči u naslovu

Napiši komentar: