Portal Bebac traži ostavku ministra zbog Zakona o podršci porodici

Cetvrtak , 2018-09-13 | 12:20:02
Roditeljski portal Bebac zatražio je danas hitnu i neopozivu ostavku ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića zbog propusta u Zakonu o finansijskoj podršci porodici i izjava zaposlenih u ministarstvu kojim upravlja.

Bebac je u pismu naveo da je umesto sistemskog rešenja problema roditelja, Djordjević dozvolio da nov Zakon o finansijskoj podršci porodici stupi na snagu sa svim svojim nepravilnostima.

Bebac je naveo da roditelji ne prihvataju izvinjenje povodom izjave predstavnice ministarstva Milene Antić Janić koja je rekla da su žene potrebne poslodavcima da rade, a ne da "sutradan odu na porodiljsko odsustvo", jer kako navode iz portala, ta izjava jasno odražava i odredbe novog zakona.

Ostavku su zatražili i zato što smatraju da Djordjević, kako je navedeno, "ne razume problem roditelja, trudnice i mame smatra prevarantima koje varaju državu, zato što izbegava da se javno suoči sa kritikama roditelja i nesposoban je za rešavanje suštinskih problema roditeljstva".

Na izjavu predstavnice Ministarstva za rad Milene Antić Janjić reagovao je u utorak ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević koji je ocenio kao "skandaloznu" i naložio da Antić bude "adekvatno sankcionisana".

Sindikat: Trudnice i porodilje drastično oštećene novim zakonomSindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije (SZZSZS) apelovao je danas da se hitno izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, zato što smatraju da je oštetio trudnice i porodilje.

SZZSZS je zahtevao da se hitno izda uputsvo o načinu obračunavanja visine mesečne naknade za trudnice, porodilje, negu deteta i posebnu negu deteta, koji bi predvideo minimalnu osnovicu i uračunavao prosek na prethodnih 18 meseci na osnovu efektivnog rada zaposlenih.

"Podsticajne mere za poboljšanje poražavajuće demografske situacije ne mogu se rešiti na način da se proširi krug korisnika prava (što apsolutno podržavamo)", a da se istovremeno ošteti najveći broj zaposlenih porodilja time što se povećava obračunski period na 18 meseci", ocenio je Sindikat.

U sindikatu podsećaju da se taj obračunski period deli sa zbirom osnovica, bez obzira da da li postoje evidentirane osnovice za svih 18 meseci.

"Period kada je zaposlena bila na porodiljskom uračunavaju kao da zaposlena nije imala zaradu, pa se dobija daleko manji prosek od proseka koji je zaposlena imala tokom odsustva", podsećaju u SZZSZS.

Taj sindikat ocenjuje i da će zaposlene porodilje biti drastično oštećene zbog pogrešnog tumačenja javne uprave da za odsustvo zbog posebne nege deteta ili zbog komplikacija u trudnoći uračunava period od maksimalno šest meseci.


 

Napiši komentar: