Na svečanosti u Beogradu promovisani novi potporučnici Vojske Srbije

Nedelja , 2018-09-09 | 00:19:13
Svečanost povodom završetka školovanja kadeta 139. klase Vojne akademije i četvrte klase Medicinskog fakulteta VMA održana je danas ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

U prisustvu nekoliko hiljada gradjana, u čin potporučnika su promovisana 102 kadeta Vojne akademije, medju kojima su dvojica kadeta iz sastava Oružanih snaga BiH, kao i jedan kadet iz MUP-a Republike Srpske, i 29 kadeta i kadetkinja Medicinskog fakulteta VMA.

Obraćajući se najmladjim oficirima Vojske Srbije (VS), predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su oni čuvari ugleda VS, a da je njihova snaga odvraćajući faktor za one koji bi želeli da Srbiju uvuku u sukobe.

"Izborom da budete pripadnici VS, pokazali ste da je duh slobode naših predaka u vašim srcima. Ponosan sam što stojim ispred vas koji ste odlučili da svojim znanjem, veštinom i snagom svog morala čuvate i štitite slobodu i nezavisnost otadžbine. Mi verujemo u vas, Srbija veruje u vas", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio novim potporučnicima da "nema važnijeg zadatka od čuvanja svoje zemlje".

"Siguran sam da ćete dostojanstveno i sa ponosom i poštovanjem negovati sećanje na slavne pobede srpskog vojnika iz dalje i bliže prošlosti. Duh Kosova, Miloša, Karadjordja, Kajmajkčalana ponovo će se probuditi", naveo je Vučić.

On je uručio oficirske sablje najboljim kadetima u rangu, Maši Ilić koja je tokom školovanja ostvarila prosek 9,81, Katarini Janković sa ocenom 9,69 i Dejanu Malidža sa ocenom 9,67.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin dodelio je paradne bodeže najuspešnijim kadetima Medicinskog fakulteta VMA, Sanji Milutinović sa ocenom 10, Neveni Nikolić sa ocenom 9,98 i Nikoli Trifunoviću sa ocenom 9,94.

Najuspešnijem kadetu u vidu Kopnene vojske Aleksandru Nuždiću pištolj je dodelio načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković a istu nagradu uručio je i najboljem kadetu u kategoriji službi Dušanu Miljkoviću.

Najuspešnija kadetkinja 139. klase Vojne akademije Maša Ilić kazala je da su oficiri oslonac vojske a da je vojska oslonac naroda.

"Reč oficir znači dužnost i službu. Oficirska sablja koju smo danas dobili nas opominje na dalje zalaganje, ali je i motiv za dalje usavršavanje", kazala je prva u rangu i dodala da će novi potporučnici braniti Srbiju svojim znanjem i veštinama.

Tokom svečanosti, centar Beograda preleteli su avioni MiG-29, Supergaleb G-4 i Orao, kao i helikoperi Gazela a u programu su učestvovali i Reprezentativni orkestar Garde VS i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Saobraćaj u ulicama oko Doma Narodne skupštine bio je zatvoren tokom promocije najmladjih oficira Vojske Srbije.
 

Napiši komentar: