Počinje izrada antikorupcijskog plana grada

Petak , 2018-08-31 | 16:21:50

Gradska uprava Novog Pazara i Transparentnost Srbija pozvale su organizacije civilnog društva, medije i pojedince da se kandiduju za članstvo u radnoj grupi koja će se u narednom periodu baviti izradom lokalnog antikorupcijskog plana (LAP).


Ovu radnu grupu, u skladu sa Modelom koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), činiće osam do 10 članova, među kojima će biti predstavnici lokalne samouprave i dva predstavnika građana, do kojih će se doći ovim pozivom.

Jedan od uslova koji treba da ispune ta dva člana su da imaju iskustva u oblastima koje obuhvata ovaj LAP.

Načelnik Gradske uprave Almir Leković rekao je na konferenciji za novinare da je izrada ovog plana, koji će se odnositi na period od tri do pet godina, jedan u nizu koraka koje grad čini radi transparentnijeg, odgovornijeg i boljeg rada.

“Nadamo se dobrim rezultatima, a očekujemo veliku pomoć od nevladinog sektora i pojedinaca, koja će nam biti potrebna i prilikom praćenja same primene ovog LAP-a“, rekao je Leković.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić pojasnio je da LAP predstavlja dokument u kojem će grad identifikovati rizične tačke i razviti svoje načine i planove za borbu protiv korupcije.

“Civilni sektor i stručni pojedinci mogu svoj doprinos sugestijama da daju i kasnije na tematskim sastancima radne grupe, koja će proći kroz 16 oblasti“, rekao je Nenadić.

Nacrt ovog dokumenta će po završetku izrade proći javnu raspravu i zvanično usvajanje od strane Skupštine grada, a nakon toga će biti formirana komisija koja će pratiti primenu ovog plana.

Javni poziv za članstvo u ovoj radnoj grupi otvoren je do 12. septembra ove godine.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: