Kingsli o ulozi Ajhmana: Želeo sam da ga prikucam na kapije Aušvica

Utorak , 2018-08-28 | 13:50:33
Oskarovac Ben Kingsli koji igra ratnog zločinca Adolfa Ajhmana u novom filmu "Operation Finale" izjavio je da to nije činio iz ljubavi i poštovanja, već da je želeo da ga "prikuca na kapije Aušvica".

Kingsli koji je i ranije igrao istorijske ličnosti, Mahatmu Gandija, Ota Franka i Simona Vizentala objasnio je da je uloga Ajhmana u filmu, čija je premijera sutra u SAD, izazvala u njemu sasvim drugačije osećanje.

"Gandija sam voleo. Simona sam voleo. Ota sam voleo. Icaka (Sterna) sam voleo. Ali njega - prikucaću te za vrata Aušvica. Staviću te da svako može da vidi šta si uradio, za šta si se zalagao i ko si ti", izjavio je Kingsli za AP u nedavnom intervjuu.

Izraelski mediji navode da će jedan od najvećih uspeha tajne službe Mosad biti prikazan u američkim bioskopima ove nedelje i da je to film o hvatanju Ajhmana, glavnog arhitekte holokausta, na ulicama Buenos Ajresa u maju 1960. godine.

Takodje pišu da je tek pet decenija nakon pogubljenja Ajhmana, kome je sudjeno u Jerusalimu, Mosad konačno objavio informacije o Operaciji finale, uključujući i podatak da je 70 odsto onih koji su učestvovali u hvatanju bili preživeli u holokaustu ili su došli iz Evrope.

Tim agenta Mosada otputovao je u Argentinu u izuzetno opasnu misiju da prokrijumčari Ajhmana iz te zemlje i izvede ga pred lice pravde u Izraelu, navodi AP.

Ajhman je živeo u toj zemlji Južne Amerike pošto je pobegao iz Nemačke na kraju rata. Bio je tvorac Konačnog rešenja, nacističkog plana da se unište Jevreji. Šest miliona Jevreja je ubijeno u holokaustu.

"Igrao sam ga za vas, da mu sudite, za vas da vidite. Pustio sam ga i posvetio moju predstavu Eliju Vizelu i milionima koji su izgubili svoje živote pod njegovom komandom", rekao je Kingsli, koji je istakao važnost sećanja i istine.

Podsetio je i na reči lovca na naciste Simona Vizentala, koji je, kao i američki pisac, dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel, upozoravao da se holokaust može ponovo dogoditi.
Izraelske državne arhive su 2010. godine objavile 100 dokumenata o hvatanju Ajhmana, ali su neki detalji ostali tajna.

Jedno od najvećih iznenadjenja bile su misli ratnog zločinca o izvodjenju hrabre operacije Mosada.

Pedeset godina nakon što je Ajhmanu sudjeno ljudi koji su ga uhvatili, vodili istragu i sudski gonili sastali su se u sali u Jerusalimu gde je vodjen sudski proces.

Nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i zločine protiv jevrejskog naroda Ajhman je osudjen na smrt vešanjem i pogubljen je u noći izmedju 31. maja i 1. juna 1962. godine.

To je bila jedina smrtna kazna ikada izvršena u Izraelu.


 

Napiši komentar: