FDA prvi put odobrila reklamiranje konraceptivne aplikacije

Subota , 2018-08-18 | 16:55:02
Mobilna aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa "Nečural sajkls" (Natural Cycles) ovog meseca je postala prva kontraceptivna aplikacija koja je dobila dozvolu američke Agencije za hranu i lekove (FDA) da se reklamira.

Pomoću aplikacije, žene mogu da mere temperaturu i prate svoj menstrualni ciklus. Aplikacija koristi algoritme da utvrdi plodne dane.

Kreator aplikacije, švedska startap kompanija, navodi da je ona efikasna i omogućava ženama da izbegnu uzgredne efekte česte za druge metode kontracepcije, poput pilule. Medjutim, navodi o neželjenim trudnoćama i istrage u dve evropske zemlje u kojima je aplikacija sertifikovana prošle godine su postavili pitanje o reklamiranju nečega što je u suštini uredjaj za praćenje zdravlja kao kontraceptivnog sredstva, navodi agencija Asošiejid pres.

"Nečural sajkls" ima više od 900.000 korisnika i tako brzi rast povećava rizike za regulatorna tela i zabrinutost medju zdravstvenim radnicima dok se trude da održe korak sa sve jačim tržištem mobilnih i digitalnih zdravstvenih aplikacija.

"Aplikacije su neverovatno popularne i nema ničeg suštinski pogrešnog u korišćenju tehnologije kao podrške zdravlju. Ali to je i područje koje je prilično neregulisano i može biti teško razlikovati dobre aplikacije zasnovane na podacima i istraživanju, od loših", rekla je Beki Barbridž iz britanske organizacije Udruženje za planiranje porodice.

Aplikacija je slična stotinama drugih već postojećih seftvera za praćenje ciklusa, od kojih većina za cilj ima da pomogne ženama da začnu. Ali odobrenje FDA znači da može da se reklamira kao kontraceptivno sredstvo što mu daje prednost na tržištu mobilnih medicinskih aplikacija, za koje se predvidja da će do 2025. vredeti 11,2 milijarde dolara.

Ipak, tvorci "Nečural sajkls" priznaju da njihov proizvod nije 100 odsto efikasan i da bi neke žene mogle zatrudneti čak i ako bez greške koriste aplikaciju.

FDA aplikacije i uredjaje koji skupljaju ili prate medicinske informacija tretira kao medicinske uredjaje.
 

Napiši komentar: