Građani da pomognu u borbi protiv onih koji zagađuju životnu sredinu

Petak , 2018-08-03 | 13:55:38

Gradska uprava Novog Pazara apelovala je danas na sve građane da Komunalnoj inspekciji prijave sve slučajeve nesavesnog odlaganja otpada, bacanja smeća u reke i zagađivanja životne sredine.


Iz lokalne samouprave su radiju Sto plus rekli da je “nepropisno odlaganje otpada trenutna pojava” i da inspektori vrlo teško mogu otkriti sve slučajeve i počinioce bez saradnje i pomoći građana koji su bili svedoci takvog nesavesnog ponašanja.

“Svi koji su videli da neko nelegalno odlaže otpad, baca ga u reke i zagađuje životnu sredinu mogu to prijaviti pozivajući telefon 020/312-216 ili doći lično u Odeljenje za inspekcijske poslove. Inspektori će izaći na teren i proveriti navode iz prijave”, kazali su nam u lokalnoj samoupravi.

Gradska uprava je pre par meseci pokrenula kampanju “Da Pazar zablista” sa ciljem povećanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine, a u okviru koje je organizovano nekoliko akcija čišćenja pojedinih delova Novog Pazara i nabavljeno 60 novih kontejnera.

Istovremeno, Komunalna inspekcija radi na otkrivanju onih koji su nelegalno odlagali otpad, a protiv kojih je u poslednje dve i po godine podnela preko 400 prijava.

“Zbog nepoštovanja komunalnog reda tokom 2016. godine podneto je 140 predloga za pokretanje prekršajnog postupka, 2017. 184 preloga, a ove godine su Prekršajnom sudu podnete 82 prijave”, kazali su u Odeljenju za inspekcijske poslove.

Zaprećene kazne za nepropisno odlaganje komunalnog otpada za fizička lica su od 2.000 do 10.000 dinara, a pravna lica od 20.000 do 100.000 dinara.

N. Kočović


 

  • user thumb
    Ado

    Moj brat registrovao ekološko društvo a privredni sud iz kraljeva ga kazni sa 30000 din, zato niti cu da bacam smeće a neću ni da čistim.

  • user thumb
    Pazarac

    Šta da vam pomognu kada ste jedinom ekspertu u okolini dali otkaz. Je li vas sramota seli ste u tudje fotelje a hoćete srugi za vas da rade priznajete da neznate jedino šta vas od ekologije zanima to je novac. Zubar glavni za ekologiju pravnik priča o zdravlju.

Napiši komentar: