Ambasador Oricio: Korupcija je mnogo više od mita

Utorak , 2018-06-19 | 16:06:49
Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio ocenio je danas u Novom Pazaru da je prevencija ključna reč u borbi protiv korupcije.

On je na okruglom stolu “Korupcija u fokusu- izgradnja kapaciteta lokalnih vlasti i podizanje svesti javnosti” rekao da korupcija predstavlja mnogo više od mita, sa čim je javnost često povezuje.

“Naša namera je da pomognemo civilnom sektoru da prepoznaju korupciju, da se protiv nje bore, ali i da pomognemo i institucijama da je spreče. U tom smislu mediji imaju važnu ulogu, a sami gradjani moraju biti medijski pismeni da bi u potpunosti primili informacije koje im se saopštavaju“, rekao je Oricio.

Skup je, uz podršku OEBS-a, organizovala Transparentnost Srbije, a njen programski direktor Nemanja Nenadić rekao je da je grad Novi Pazar izrazio spremnost da sa njima saradjuje u izradi lokalnog antikorupcijskog plana.

“Mi ćemo im ukazati na dobre primere, jer se dogodilo da su neke opštine usvajale te planove po automatizmu, prepisijući jedan model, a da kasnije nisu bile spremne da formiraju telo koje će na nezavistan način pratiti sprovođenje tog dokumenta“, rekao je Nenadić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je cilj lokalne samouprave da bude što transparentnija, te da ojača kapacitete za borbu protiv korupcije.

“Istraživanja pokazuju da mi iz godine u godinu napredujemo u bodovanju transparentnosti. U tom smeru uskoro uvodimo elektronsku skupštinu putem koje će građani moći da se upoznaju sa svim predlozima odluka i dokumenata pre nego ih skupština usvoji. Treba nam pomoć za izradu plana za borbu protiv koruopcije, koji će biti kvalitetan i primenjiv u praksi“, rekao je Biševac.

Na skupu, kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške, Tutina, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, medija i nevladinih organizacija, bilo je reči i o javno privatnim partnerstvima, koja sa sobom nose brojne korupcijske rizike, kao i o planovima integriteta.

A.Bajrović

Napiši komentar: