Predsednik Francuske naručio nov gala servis za goste

Petak , 2018-06-15 | 14:22:46
Jelisejska palata predsednika Francuske je naručila nov stoni servis za državne večere, prvi posle više od pola veka, ali pokušavši da prikrije cenu, objavio je u četvrtak nedeljnik "L kanar enšene" (Le Canard enchaine).

Narudžba za izradu servisa je već data umetnicima, uz honorar od 50.000 evra, uz podršku francuskog Ministarstva kulture.

Ukupni troškovi proizvodnje servisa uključeni su u "stavku godišnjeg budžeta za proizvodnju, koji se ne menja tom narudžbom", uverava Jelisejska palata.

Proizvodjač, Sevr i Limož potvrdio je da je "budžet za proizvodnju servisa za Jelisejsku palatu obuhvaćen godišnjim operativnim budžetom", koji iznosi oko četiri miliona evra, namenjenih uslugama ministarstvima, prefekturama i ambasadama.

Novi stoni servis imaće 1.200 komada i njegova proizvodnja će potrajati "tri godine, a prva isporuka je zakazana za kraj 2018.", objavio je pariski nedeljnik pozivajući se na proizvodjača.

U izjavi za "L Figaro", direktorka Sevra i Limoža, Romen Sarfati, rekla je: "Mi smo na samom početku projekta, još nismo izračunali cenu".

"Svaki deo servisa će imati po detalj izgleda (predsedničke palate) i biće jedinstven. Na velikom državnom prijemu, gosti će večerati u sazvežđu palate", nastavila je ona.

Medjutim, nedeljnik je procenio da će servis koštati oko pola miliona evra imajući u vidu cene Sevra.

"To je 400 eura za najjednostavniji tanjir i više od 500 evra za savremenije modele", piše nedeljnik, rekavši da Jelisejska palata "kamuflira stvarnu cenu ove kupovine".

Ove informacije su se pojavile nakon kontroverznih komentara francuskog predsednika o socijalnim beneficijama.

U video snimku na "Tviteru", Emanuel Makron je izrazio žaljenje što se za socijalna pomoć daje "ludo mnogo novca", te se zato "ljudi ne izvlače iz toga".

Jelisejska palata je objasnila da joj je neophodan novi servis za velike večere, pre svega državne, sa oko 300 zvanica. Po službi Palate za usluge, nedostaje joj moderan servis, prilagođen njenoj raskoši.

Snabdevanje Jelisejske palate servisima i dekoracijom kod Sevra datira iz 18. veka, a poslednji put je servis za večeru naručio odavno zaboravljeni predsednik Francuske Rene Koti, 1950-ih godina.
 

Napiši komentar: