Rekordna potrošnja protivgradnih raketa, ispaljeno sve što je bilo na raspolaganju

Cetvrtak , 2018-06-14 | 11:46:44
Načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Zoran Babić izjavio je danas da je u sredu, za vreme snažnih nepogoda u nekim delovima Srbije, ispaljeno gotovo 1.200 protivgradnih raketa što je apsolutni rekord u jednom danu.

U izjavi agenciji Beta, Babić je rekao da je dejstvovalo 11 od ukupno 13 centara te službe sa 372 stanice, koje su ukupno ispalile 1.194 protivgradne rakete na oblake, pretežno u zapadnoj Srbiji ali i u drugim delovima zemlje gde je bilo potrebe. 

"Nevreme je bilo epskih razmera, nevreme koje nije vidjeno godinama. Ja radim 35 godina i ovako razorno nevreme nisam video. Sve što je bilo od raketa na tom pravcu je ispaljeno u jednom dana, gotovo 1.200 raketa", rekao je on. 

Babić je dodao da je ova godina rekordna po broju korišćenih raketa i da je u periodu od 15. aprila do sredine juna, u 38 dana kada se dejstvovalo, ispaljeno nešto više od 7.900 raketa, što je za oko 50 odsto više od proseka za taj period u poslednjih deset godina. 

On je naveo da cena jedne rakete varira, u zavisnosti od dometa koji se kreće od 6.100 do 7.900 metara, ali da je prosečna cena po komadu oko 34.000 dinara.

Prema njegovim rečima, Centar za odbranu od grada imao je dovoljno raketa, ali će sada morati da se popune skladišta zbog neočekivano velikog utroška u ovom delu godine. 

Babić je rekao da su već preduzete neke mere da se nadoknadi makar jučerašnja potrošnja i da će preraspodelom sa drugih stanica već u toku dana biti postignuti neki rezultati na tom planu, kako bi se dobilo na vremenu dok ne stignu nove rakete.
 

Napiši komentar: