Ministar: Požar u iračkom skladištu s glasačkim listićima podmetnut

Ponedeljak , 2018-06-11 | 12:34:44
Požar u Iraku u kome je uništeno skladište gde su se čuvali glasački listići s izbora održanih 12. maja je kriminalnog porekla, rekao je danas irački ministar unutrašnjih poslova.

"Nema nikakve sumnje da se radi o namernom činu i ja lično pratim istragu s kriminalnom policijom i istražnom komisijom zaduženom za ovaj slučaj", rekao je ministar Kasem al Aradži.

Požar je izbio juče u skladištima ministarstva trgovine u Bagdadu neposredno pošto je irački Visoki savet sudstva objavio imenovanje devet sudija koji će nadgledati ponovno prebrojavanje listića sa izbora i zameniti članove izborne komisije.

Tu su se čuvale glasačke kutije iz okruga al Rusaf na istoku Bagdada. U tom okrugu, najvećem u Iraku glasalo je 60 odsto od dva miliona glasača iz glavnog grada.

U Iraku treba ponovo prebrojati deset miliona glasačkih listića da bi se proverila tvrdnja da je bilo manipulacija tokom izbora održanih u maju na kojima je pobedio šiitski nacionalistički lider Moktada Sadr.

Zbog tih tvrdnji je Parlament Iraka u sredu odlučio da se glasovi ponovo prebroje i to ručno. Istovremeno su poništeni glasovi izbeglica i iseljenika, a raspuštena je izborna komisija.
 

Napiši komentar: