Tramp: Moguće da samit sa Kimom ipak bude 12. juna, kako je i planirano

Petak , 2018-05-25 | 20:09:42
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da Vašington "razgovara" s Pjongjangom posle njegovog otkazivanja samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, i naveo da bi taj sastanak ipak mogao da bude održan 12. juna kako je i planirano.

"Videćemo šta će biti, mogao bi da bude i 12. juna", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, prenosi Asošiejted pres.

Tramp koji često ističe svoje pregovaračke taktike i veštine kazao je i da "svi igraju igre".

"Upravo pričamo sa njima. Oni veoma žele da bude samita, mi takodje želimo", dodao je američki predsednik.

Tramp je ranije danas izjavio da najnovija izjava zvaničnika Severne Koreje o nuklearnim pregovorima predstavlja "dobru vest" i da će se uskoro videti kuda će to odvesti.

"Topla i produktivna izjava iz Severne Koreje je veoma dobra vest. Uskoro ćemo videti kuda će ona odvesti, nadam se dugom i trajnom prosperitetu i miru. Samo vreme (i talenat) će pokazati", naveo je Tramp na Tviteru.

On je juče otkazao samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom planiran za 12. jun u Singapuru, navodeći kao razlog "strahovit gnev i otvoreno neprijateljstvo" u saopštenju Severne Koreje od srede. Tramp je potom ipak ostavio mogućnost novog sastanka, rekavši da čeka da li će Kim ponovo pokrenuti "konstruktivni dijalog".

Današnje otopljavanje odnosa usledilo je pošto je zamenik šefa severnokorejske diplomatije Kim Kje Gvan jutros izjavio da je Pjongjang i dalje otvoren za dijalog sa SAD, bilo kada i u bilo kom formatu.

"Ponavljamo Vašingtonu da smo odlučni da se sastanemo u svakom trenutku i u bilo kojem formatu kako bismo rešili problem", rekao je Kim Kje Gvan, a prenela agencija KCNA.

Junski samit Trampa i Kima bio je dogovoren usled nastojanja Vašingtona da privoli Pjongjang na odustajanje od nuklearnog oružja.
 

Napiši komentar: