Fale građevinci, tekstilci, ali i farmaceuti, arhitekte, matematičari

Utorak , 2018-05-22 | 17:34:47

Iako je Novi Pazar grad sa preko 18.700 nezaposlenih, od kojih su neki godinama na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), postoji i niz deficitarnih zanimanja koja omogućavaju brzo zaposlenje i pristojnu zaradu.


Portparolka filijale NSZ u ovom gradu Aida Bojadžić izjavila je radiju Sto plus da konstatno imaju prijavljene potrebe za radnicima u privrednim granama koje su najrazvijenije u Novom Pazaru i koje zapošljavaju najveći broj radnika.

“Godinama unazad se najviše traže radnici u tekstilnoj industriji, proizvodnji lake konfekcije, ali i proizvodnji nameštaja, trgovini i ugostiteljstvu. U poslednje vreme veoma su traženi građevinski radnici, zidari, tesari, varioci, armirači, pogotovo u jeku građevinske sezone”, kaže portparolka filijale NSZ u Novom Pazaru Aida Bojadžić.

Ona dodaje i da, pored tih zanimanja, na tržištu rada su atraktivni i kozmetičari, kuvari i knjigovođe.

“Nisu deficitarna samo zanimanja za koja nije potrebna fakultetska diploma. Brzo do posla u Novom Pazaru dolaze i programeri, arhitekte, građevinski inženjeri, doktori specijalisti, profesori matematike, ali i diplomirani farmaceuti. Za farmaceute vlada veliko interesovanje, a mi trenutno nemamo niti jednog na evidenciji nezaposlenih”, dodaje Bojadžić.

Filijala NSZ u Novom Pazaru konstantno organizuje obuke i prekvalifikacije nezaposlenih kako bi oni stekli znanja i veštine koje bi im omogućile lakše zaposlenje.

“To sve radimo na osnovu potreba poslodavaca. Veoma je popularno učenje stranih jezika, pogotovo kod zdravstvenih radnika, a organizujemo i besplatne obuke za kuvare, kozmetičare, ali i druga deficitarna zanimanja”, naglašava portparolka NSZ.

Kako je kraj školske godine, Bojadžić budućim srednjoškolcima i studentima savetuje da upišu škole i fakultete koji odgovaraju njihovim afinitetima, ali i da “osluškuju” tržište rada i saznaju koja im to zanimanja omogućavaju brzo zaposlenje i dobru zaradu.

“Za šta god da se školuju, najbitnije je da steknu dovoljno znanja i veštine koje traže savremeni poslodavci”, zaključuje ona.

N. Kočović


 

Napiši komentar: