Bošnjaci obeležavaju Dan nacionalne zastave

Petak , 2018-05-11 | 11:36:53

Bošnjaci u Srbiji nizom manifestacija danas obeležavaju svoj najveći nacionalni praznik 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.


Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) program obeležavanja počelo je svečanom sednicom BNV u Crnoj Gori, podizanjem zastave i otvaranjem biblioteke u Rožajama.

Proslava se nastavlja večeras u Novom Pazaru izvođenjem bošnjačkih starogradskih pesama, podizanjem zastave, obraćanjem predsednika BNV i Smotrom bošnjačkih narodnih igara.

Povodom ovog praznika sutra će u Multimedijalnom centru biti otvorena izložba slika sa likovne kolonije “Sjenica 2017”.

U organizaciji Matice Bošnjaka večeras će na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru biti organizovana tribina “Bajrak Sandžaka”, na kojoj će između ostalih govoriti narodni poslanik Muamer Zukorlić.

Osim u Novom Pazaru, tribiće sa istim nazivom biće organizovane i u Plavu, Beču i Frankfurtu.

Ovaj praznik obiležava se na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.

A.Bajrović

 


 

Napiši komentar: