Sutra počinje 71. Medjunarodni filmski festival u Kanu

Ponedeljak , 2018-05-07 | 11:23:02
Medjunarodni filmski festival u Kanu s glavnim posterom scene iz filma Žan-Lika Godara počinje sutra sa novinama, a održaće se u osetljivim trenutku za ženska pitanja posle izbijanja seksualnog skandala američkog producenta Harvija Vajnstajna, prenela je agencija Frans pres.

U trci za Zlatnu palmu do 19. maja će se takmičiti 21 film, medju kojima ostvarenja veterana kinematografije, poput Godara i Amerikanca Spajka Lija, koji se vraća u Kan 27 godine posle filma "Ljubavna groznica" (Jungle Fever).

U odsustvu američkih blokbastera, festival će obeležiti filmovi pretežno s Bliskog istoka i Azije.

Festival će otvoriti Havijer Bardem i Penelope Kruz s pihološkim trilerom "Todos lo saben" (Svi znaju), iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je snimio novi film na španskom jeziku.

Od 21 reditelja u trci za Zlatnu palmu nalaze se prvi put Japanac Rijusuke Amaguši, Libanka Nadin Labaki, Egipćanin Abu Bakr Švaki, a na spisku su i Francuzi Eva Ison i Jan Gonzales, kao i Iranac Džafar Panahi i Rus Kiril Serebrenikov.

Žene će ove godine biti zastupljene na Kanskom festivalu. Predsednica žirija je australijska glumica Kejt Blančet, dok će francuska glumica Lea Sejdu, jedna od brojnih žena koja je optužila Vajnstajna za seksulano zlostavljanje, biti jedan od članova žirija.

Zanimljivost festivala je povratak danskog reditelja Larsa von Trira, posle sedam

godina od skandala koji je izazvao zbog kontroverzne izjave o nacističkom lideru Adolfu Hitleru.

"Predsednik Festivala Pjer Leskir i upravni odbor odlučili su da pozovu na Kanski festival Von Trira, dobitnika Zlatne palme 2000. godine za ostvarenje 'Ples u tami'", naveli su organizatori festivala i dodali da će njegov poslednji film "The House that Jack Built" biti prikazan van takmičarskom dela.

Predsednik žirija sekcije "Odredjeni pogled" (Un certain regard) ove godine će biti američki glumac španskog porekla Benisio Del Toro.

U okviru sekcije "Petnaest dana autora" biće prikazan i dugometražni film "Teret" Ognjena Glavonića. To će biti jedini film s prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem, 71. izdanju festivalu.

Saudijska Arabija će prvi put učestovati na Filmskom festivalu u sekciji kratkometražnih filmova.

Novina festivala će biti zabrana slikanja mobilnim telefonom na crvenog tepihu, a biće ukinute projekcije filmova u trci za Zlatnu palmu organizovane do sada samo za novinare. Organizatori festivala naveli da je cilj te novine da sadržaj filmova ne bude otkriven ranije u cilju zadržavanja "potpune neizvesnosti".

Glavni poster festivala ove godine je scena iz Godarovog filma "Ludi Pjero" (1965) sa Žan-Polom Belmondom i Anom Karinom u glavnim ulogama.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio švedski reditelj Ruben Ostlund za film "The Square" (Kvadart).

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Odredjeni pogled".

U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada Fripesci, priznanje medjunarodnih kritičara, odnosno Medjunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.


 

Napiši komentar: