Rešena misterija nestanka poklonjenog hrasta iz vrta Bele kuće

Ponedeljak , 2018-04-30 | 11:49:06
Jelisejska palata je saopštila da je stablo hrasta koje je francuski predsednik Emanuel Makron poklonio svom američkom kolegi Donaldu Trampu ove nedelje, tokom posete Vašingtonu, uklonjeno iz bašte Bele kuće iz fito-sanitarnih razloga.

Uvezeni hrast mora da prodje redovnu fitosanitarnu kontrolu prema propisima američke carine, preneo je danas list "Figaro".

Tramp i Makron su prošle nedelje u prisustvu supruga i fotoreportera posadili hrast koji je francuski predsednik poklonio kao znak dugih prijateljskih bilateralnih odnosa.

"Figaro" je preneo da jedan fotograf britanske agencije Rojters nekoliko dana kasnije primetio da je hrast nestao iz bašte i da je na to mesto zasadjenja neka žuta biljka.

Fotograf je to primetio pošto je posle Makrona Belu kuću posetila nemačka kancelarka Angela Merkel.

U medijima je potom počela da kruži priča o navodnom misterioznom nestanku sadnice, ali su francuski mediji danas preneli da je nestanak opravdan i veoma jednostavan.

Američka carina ima propis da svaka uvezena bilka mora da prodje karantin od 40 dana i da Makronov hrast nije izuzet iz tog pravila.

Hrast je simbolično uzet iz dvorca Tjeri na severu Francuske, gde je 2.000 američkih marinaca poginulo u obližnjim šumama tokom bitke u Prvom svetskom ratu 1918. godine.
 

Napiši komentar: