Zbog ubistva novinara slovački ministar unutrašnjih poslova podneo ostavku

Ponedeljak , 2018-03-12 | 13:26:59
Nakon najvećih demonstracija u Slovačkoj od Plišane revolucije 1989. godine, u petak 9. marta zbog brutalnog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak podneo je danas ostavku.

"Slovačka nije zemlja gde se ovakve ogromne tragedije dešavaju svaki dan. Moja  odluka da podnesem ostavku je u vezi samo s tim da uspemo da smirimo uzavrelu situaciju u Slovačkoj", obavestio je danas Kalnjak novinare da odlazi sa funkcije vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova.

Ostavku Kalinjaka u interesu nezavisne istrage likvidacije mladog investigativnog novinara koji je pisao o vezama funkcionera vladajuće stranke SMER sa kalabrijskom mafijom iz Italije zahtevao je odmah nakon ubistva krajem februara koalicioni  partner u vladi premijera Roberta Fica, stranka slovačkih Madjara Most-Hid.

Ostavka Kalinjaka bila je i jedan od glavnih zahteva na velikim protestima Za pristojnu Slovačku, kada se u Bratislavi 9. marta okupilo prema procenama organizatora oko 50.000 ljudi a još hiljade u  još 47 gradova širom Slovačke i još 17 na raznim kontinentima sveta.

"Ja sam sam slobodno odlučio jer vidim, čujem i osećam. Možda zato što kod nas takvih slučajeva nema, možda smo osetljiviji", kazao je Kalinjak i upozorio da je likvidacija novinara zbog njihovog rada bilo ne samo u zemljama kao što je Sirija već i u Evropskoj uniji.

On je naglasio da ostavku ne podnosi zato što bi uvek morao za takvo ubistvo da snosi političku odgovornost ministar unutrašnjih poslova, već zato što želi da se u Slovačku vrati stabilnost i da zemlja nastavi na dobrom putu prosperiteta i privrednog rasta u EU kojim je krenula.

Kalinjak je apelovao na javnost da omogući sada policiji i tužilaštvu da uradi ono najvažnije - da otkrije ubice i nalogodavce ubistva Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove, a policiji je zahvalio za to što je Slovačka ipak generalno bezbedna zemlja.

Robert Kalinjak zahvalio je i Slovacima koji su 2. marta i nedelju dana kasnije izašli masovno na ulice da zahtevaju istragu ubistva i izmene u vladi, kao i njegovu ostavku, za to  što su protesti održani mirno i dostojanstveno.


 

Napiši komentar: