Pse lutalice će hvatati “Avenija MB”

Ponedeljak , 2018-03-12 | 12:37:23

Beogradska firma “Avenija MB” pobedila je na tenderu novopazarske “Gradske čistoće” za humano hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica na teritoriji tog grada, objavljeno je danas na portalu Uprave za javne nabavke.


U odluci o dodeli ugovora, u koji je radio Sto plus imao uvid, se navodi da se na tender prijavio i kraljevački “Univet”, ali da je ponuda beogradske firme bila povoljnija.

Naime, “Avenija MB” je ponudila da usluge humanog hvatanja obavi za 9.000 dinara po psu, a uklanjanja i transporta uginulih životinja za 66 dinara. Sa druge strane, “Univet” je tražio 20.400 dinara za hvatanje pasa, dok cenu za uklanjanje i transport uginulih životinja nije dostavio.

Firma iz Beograda će imati obavezu da do kraja godine hvata pse lutalice ručno i mrežama, da ih evidentira, vakciniše, mikročipuje, steriliše i smesti u azil koji ispunjava zakonske uslove, a nakon stručne trijaže, vrati na teritoriju gde su uhvaćeni.

U tenderskoj dokumentaciji nije navedeno koliko u Novom Pazaru ima pasa lutalica, ali je čitav posao procenjen na 4,8 miliona dinara.

Ta firma je i prošle godine hvatala pse lutalice u Novom Pazaru, pa su žitelji ovog grada pokrenuli peticiju da “Gradska čistoća”, zbog navodno lošeg tretmana prema živovtinjama, sa njima raskine ugovor.

Podsećamo da su pojedina udruženja za zaštitu životinja “Aveniju MB” optuživala za okrutno postupanje prema uhvaćenim psima tvrdeći da su uslovi za njihov smeštaj u azilu u blizini Vrnjačke Banje neadekvatni.

Inače, poslednjom Uredbom Vlade Srbije o načinima i uslovima za bavljenje komunalnim delatnostima propisano je da firme za zbrinjavanje pasa lutalica moraju imati azil na teritoriji lokalne samouprave na kojoj hvataju pse, ali je “Gradska čistoća” tender raspisala dan pre nego je ta Uredba stupila na snagu.

Direktor “Gradske čistoće” Emin Omerović izjavio je našem radiju nakon raspisivanja tendera da će pre potpisivanja ugovora sa firmom koja ponudi najpovoljniju cenu obići njihove prostorije i uveriti se u standarde i uslove njihovog poslovanja.

N. Kočović


 

Napiši komentar: