Hasanaginica na madjarskom u Novosadskom pozorištu

Petak , 2018-03-09 | 11:02:32
U Novosadskom pozorištu (Ujvideki Szinhaz) danas su počele probe predstave "Hasanaginica", koju će, po tekstu Ljubomira Simovića, režirati Andraš Urban, a predstava će se igrati na madjarskom jeziku.

Tekst je na madjarski preveo Robert Lenard, koji je sa Vedranom Božinović i dramaturg na predstavi." 'Hasanaginica' nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici.

'Hasanaginica' je pre svega priča o ženi. O ženama. Da, naizgled je o položaju žene usred islamske neke države ‒ ali ruku na srce, položaj žene je samo naizgled bolji kod nas ili čak u nekoj civilizovanijoj zemlji. Usred svetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena ‒ stiže večna priča o večnom zlostavljanju apsolutne žene i majke", navodi se u saopštenju iz pozorišta.

U predstavi će igrati Livia Banka, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Robert Ožvar, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Marta Bereš.

Scenograf će biti Andraš Urban, kostimograf Milica Grbić Komazić, kompozitor Irena Popović, a premijera je planirana za 24. april.

Andrašu Urbanu to je četvrta režija u Novosadskom pozorištu. Režirao je "Marat the Sad", "Bana Banka” i "Neoplantu".


 

Napiši komentar: