Hadžibulić: Transplatacija jedini lek

Cetvrtak , 2018-03-08 | 14:27:16

Načelnik Odeljenja nefrologije i hemodijalize Opšte bolnice u Novom Pazaru Edvin Hadžibulić izjavio je danas da se na hroničnoj hemodijalizi nalazi 90 stanovnika ovog grada i Raške, a da je njih 15 na listi čekanja za transplataciju bubrega.


On je povodom obeležavanja Svetskog dana protiv bolesti bubrega ponovio važnost doniranja organa, pogotovo što je od 2011. godine opao broj živih i kadaveričnih transplatacija.

“Transplatacija je jedini pravi lek za bolesnike na hroničnoj hemodijalizi i obaveza svih nas je da što više govorimo o donarstvu organa i kadaveričnim transplatacijama. Treba zaboraviti razmišljanje 'ako potpišem donorsku karticu neko će me ubiti i uzeti organ'. To nema nikakve veze sa realnošću”, poručio je Hadžibulić.

On je istakao da je procenat obolelih od bubrežnih bolesti u Novom Pazaru na nivou svetskog i državnog proseka od 10 odsto od ukupnog broja stanovnika.

“Ove godine ovaj dan se obeležava pod sloganom 'Bubreg i zdravlje žene' i u fokusu su teme žene na dijalizi i potencijalna trudnoća. Nema puno podataka o tome da li žene na dijalizi ili sa transplantiranim bubregom treba da ostanu u drugom stanju. Iskustva nam govore da takve trudnoće ne treba sprečavati, jer ništa ne ukazuje da je one ne mogu izneti do kraja”, kazao je Hadžibulić.

Odeljenje za nefrologiju i hemodijalizu u Novom Pazaru je regionalni dijalizni centar i osim ovog grada, pokriva i opštine Sjenica, Tutin, Raška i severni deo Kosovske Mitrovice.

Centar radi u dve smene na 26 najsavremenijih aparata, koji imaju opcije za sve vrste hemodijaliza, ali ima ograničene kadrovske kapacitete.

“Nedostaju nam specijalisti vaskularne hirurgije, koja nedostaje i celom ovom kraju, za vaskularne pristupe za hemodijalizu koja je žila kucavica svakog bolesnika koji je na dijalizi, pa sve pacijente moramo da upućujemo u Beograd”, dodao je Hadžibulić.

Svetski dan obolelih od bubrežnih bolesti se obeležava od 2006. godine.


 

Napiši komentar: