Ove godine projekat, sledeće obnova Isa-begovog hamama

Cetvrtak , 2018-03-08 | 13:52:00

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predstavnik Vakufske direkcije Turske Suat Faruk Giraj potpisali su danas ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije za restauraciju Isa-begovog hamama u ovom gradu.


Izradu projekta vršiće eksperti iz Turske, a sa oko 70.000 evra finansiraće je Vakufska direkcija te države.

Gradonačelnik Biševac kazao je da bi projekat trebalo da bude završen tokom ove godine, a da bi u 2019. trebalo da počnu radovi na restauraciji tog objekta.

“Ovo je prvi korak ka očuvanju i obnovi Isa-begovog hamama, ali i Stare čaršije, bar onog što je ostalo od nje. Nažalost, za razliku od Sarajeva i Skoplja, gradova koje je, pored Novog Pazara, Isa-beg Ishaković osnovao, mi je nismo sačuvali u takvoj meri”, izjavio je Biševac.

Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagradio je tokom XV veka Isa-beg Ishaković, a ovaj objekat je, iako je pod zaštitom države, godinama unazad propadao u korovu i smeću.

Restauracija i konzervacija tog objekta jedan je od tri projekta koje će finansirati Turska u Novom Pazaru, a koji su dogovoreni prilikom posete predsednika te zemlje i Srbije Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića ovom gradu.

Pored toga, Turska će finansirati izgradnju dva mosta u centru Novog Pazara i jednog vrtića.

N. Kočović


 

Napiši komentar: