Pooštravanje kazni za vozače - pojas 10.000 dinara

Sreda , 2018-03-07 | 14:16:29
Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima o kojima je u Skupštini Srbije danas počela rasprava predvidjaju smanjivanje tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila, povećanje sankcija za prekoračenje brzine a duplirane su i kazne za nevezivanje pojasa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su izmenama predvidjene strože kazne za nasilničku vožnju - preticanje kolone preko pune linije, za prolazaka kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predvidjen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara. 

Stefanović je naveo da je izmenama predvidjena i pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu, jer će se deća moći prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine.

Za ranjive kategorije mladih i neiskusnih vozača pooštreni su uslovi pod kojima oni mogu da dodju do vozačke dozvole, kao i to da ne mogu upravljati vozilom sa snagom motora većom od 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom s većom snagom, što će procenjivati stručnjak.

Za mlade vozače je predvidjena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje izmedju 23.00 i 6.00, a predvidjeno je i da mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Stefanović je rekao da je izmenom zakona predvidjen i obavezan video nadzora prilikom vršenja tehničkih pregleda koji će biti povezan posebnim programom sa MUP-om.

On je naveo da se prekršajem više neće smatrati preticanje bicikala, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, ako je bezbedno i pod uslovima da je u skladu sa propisanim zakonom, jer su uočili da leti to utiče na stvaranje kolona koje utiču na bezbednost na putevima.Ministar je kazao da su izmene dugo i detaljno pripremane i poručio poslanicima da je doobrodošla svaka sugestija koja doprinosi povećanju bezbednosti.

Stefanović je rekao da su te mere predvidjene radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i očuvanja života.


 

Napiši komentar: