BMW razmatra proizvodnju električnog 'minija' u Kini

Ponedeljak , 2018-02-26 | 21:00:35
Nemačka grupa BMW saopštila je danas da s najvećim kineskim proizvodjačem automobila tipa SUV pregovara o mogućem partnerstvu u proizvodnji električnih verzija svog "minija".

Proizvodjači automobila u Kini rade na razvoju električnog pogona vozila pod pritiskom Pekinga koji je uveo prodajne kvote za tu vrstu vozila.

BMW je saopštio da je potpisao pismo o namerama s kompanijom "Grejt vol motors" (Great Wall Motors Co.) sa sedištem u Baodingu, jugozapadno od Pekinga, a treba da razrade sporazum o saradnji i detaljima investicije.

Kina zahteva od proizvodjača automobila da električna vozila čine najmanje 10 procenata njihove ukupne prodaje počev od 2019. godine, a da za ostala vozila uvedu strože standarde efikasnosti potrošnje goriva.

Kina pristup svom auto tržištu, najvećem u svetu, koristi kao sredstvo da navede inostrane proizvodjače automobila da pomognu kineskim da razvijaju bateriju i druge elemente električnog pogona vozila.

Strani proizvodjači automobila koji žele da proizvode u Kini, moraju da rade preko lokalnih partnera, tako da im prenesu tehnološko znanje ili da čak i pomognu potencijalnim kineskim konkurentima da razviju svoju tehnologiju.

"Dženeral motors" (General Motors Co.), "Folksvagen" (Volkswagen AG), "Nisan" (Nissan Motor Co.) i drugi su pre BMW-a objavili planove proizvodnje desetina modela električnih automobila s partnerima u Kini.

BMW kaže da će ipak prvi model "minija" sa električnim pogonom, na baterije, proizvesti u svojoj glavnoj britanskoj fabrici u Oksfordu 2019. godine.

Prodaja sasvim električnih putničkih vozila u Kini je prošle godine porasla za 82 odsto, na 468.000 komada, saopštilo je Udruženje proizvodjača automobila Kine. To je više nego dvostruko više od Sjedinjenih Američkih Država, gde je proizvedeno manje od 200.000 električnih putničkih vozila.

Kina je najveće tržište BMW-a, koji je u toj zemlji 2017. godine prodaO 560.000 vozila, što je više nego što zajedno je isporučio na svoja sledeća dva najveća tržišta - SAD i samu Nemačku.

Kina je bila četvrto najveće tržište "minija" u svetu 2017. godini, sa 35.000 isporučenih vozila, navela je kompanija.

Posao sa BMW-om bi bio važan podsticaj za kinesku firmu "Grejt vol" koja bi bez toga, po proceni analitičara, teško zadovoljila prodajne kvote električnih vozila koje je uvela kineska država. Uz to, ta kineska firma još nije najavila bilo kakve značajne planove za proizvodnju vozila na električni pogon.

"Grejt vol" godišnje proda više od milion vozila, te zato ima visoku kvotu za prodaju električnih automobila i teškoće da ispuni standarde energetske efikasnosti svojih ostalih modela.

(BMW Group: www.bmwgroup.com, Great Wall Motors Co.: www.gwm-global.com)
 

Napiši komentar: