Umerena buka u Novom Pazaru

Cetvrtak , 2018-02-08 | 12:35:01

U Novopazarskoj Banji, naselju Ćerimidžinica i kod vrtića “Dečija radost” buka prelazi maksimalno dozvoljen nivo tokom celog dana, pokazuje izveštaj o merenju koje je uradio Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada.


U tim delovima Novog Pazara izmereni nivoi buke prelazili su dozvoljene za područja odmora i rekreacije, stambenu i zonu škole, tokom oba dnevna merenja i po jednom večernjem i noćnom.

Osim toga, u rezultatima merenja objavljenim na zvaničnom sajtu lokalne samouprave, navodi se da je buka veća od dozvoljene zabeležena i tokom noći u naseljima Mur i Selakovac, na Gradskom trgu, Rekreacionom centru i Gradskom parku, industrijskoj zoni i krugu Opšte bolnice.

Najveća buka na teritoriji Novog Pazara izmerena je tokom dana u industrijskoj zoni i iznosila je 65 decibela, ali nije prelazila nivo koji je dozvoljen za područja u blizini frekventnih saobraćajnica.

Iako je najtiše bilo tokom noći u Gradskom parku (izmerena 44 decibela), taj rezultat je prelazio dozvoljeni nivo buke za taj deo dana na području parka, a koji iznosi 40 decibela.

Najmanja buka tokom dana izmerena je na Rekreacionom centru – 48 decibela.

Granicom buke koja može da izazove oštećenje sluha u medicini smatra se buka od 85 decibela, a granica bola je između 120 i 130 decibela, što odgovara zvuku koji proizvodi mlaznjak udaljen oko 100 metara.

Poređenja radi, u stanovima buka uglavnom iznosi 40-50 decibela, u kancelarijama do 65, dok u saobraćaju lako dostiže 85 decibela. S jačinom buke od 110 decibela, diskoteke i rok koncerti često premašuju nivo buke koju proizvodi pneumatski čekić (100 decibela).

Merenje buke vršeno je na 13 lokacija u Novom Pazaru tako da omogući prikazivanje stanja u različitim delovima grada, od centra do periferije, stambene, industrijske i zone bolnica i škola, kao i frekventne saobaćajnice.

Lokacije na kojima su vršene analize su Novopazarska Banja, autobuska stanica, Gradski trg, Gradski park, Rekreacioni centar, naselja Lug, Vrh čaršije, Selakovac, Ćeremidžinica i Mur, vrtić “Dečija radost”, industrijska zona i krug Opšte bolnice.

N. Kočović


 

  • user thumb
    Zux

    Hajde sve,al u NP Banji da je nivo buke veci..

Napiši komentar: