Brana na Raški “uhvatila” osam tona otpada

Sreda , 2018-02-07 | 12:23:52

Pregradna brana, koja je prošlog leta postavljena na reci Raška, zaustavila je oko tri tone plastičnog (PET otpada) koji je usred obilnih kiša dospeo u korito reke sa divljih deponija, saopštila je kompanija “Sekopak”.


Kako su naveli, prva pregradna brana za odbranu od ambalažnog otpada na taj način je prethodnog vikenda sprečila ekološki problem većih razmera, a iz korita je i prethodnih dana izvučeno više od pet kamiona tog otpada.

"Važno je reći da ove tri tone PET otpada i 5,4 tone koje su zaustavljene branom tokom proteklih deset meseci, ne samo da neće dalje teći niz reku Rašku, već odlaze u proces reciklaže definisan projektom u dogovoru sa opštinom Raška", navela je u saopštenju direktorka "Sekopaka" Violeta Belanović Kokir.

Dodaju da je u pitanju mrežna brana koja je postavljena na užem toku rečnog korita i izgradjena je od visokokvalitetnog nerdjajućeg čelika koji je 100 odsto ekološki i samim tim ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu.

Pregradnu branu u mestu Batnjik na reci Raška postavila je kompanija "Sekopak" u saradnji sa Apatinskom pivarom, kompanijom "Tetra Pak", "Knjaz Miloš", Ball Pakovanje, "CRH" i opštinom Raška.


 

Napiši komentar: