U Danskoj pokrenut postupak protiv 1.000 mladih zbog poruka seksualne prirode na Fejsbuku

Ponedeljak , 2018-01-15 | 22:48:23
Sudski postupak pokrenut je protiv više od 1.000 mladih u Danskoj zbog širenja video snimka o seksualnom odnosu dvoje petnaestogodišnjaka preko Fejsbuka, saopštile su danas vlasti.

Kompanija Fejskbuk je prijavila američkim vlastima čim je obaveštena o postojanju dva video snimka i jedne fotografije iz 2015. godine, koji prikazuje da petnaestogodišnji dečak i devojčica imaju dobrovoljni seksualni odnos, a zatim je Europol obavestio danske vlasti.

Snimci su preneti preko te društvene preže izmedju 2015. godine i jeseni 2017. i podelili su ih oko 800 dečaka i 200 devojčica, uglavnom izmedju 15 i 20 godina.

Policija je saopštila da je pokrenula postupak protiv svakog od njih.

"Radi se o vrlo opsežnom i kompleksnom slučaju čija istraga je dugo trajala upravo zbog velikog broja osoba koje se sudski gone", naveo je u saopštenju inspektor i šef policije u Nordsjelanu Lau Tigesen.

Iako je u Danskoj dozvoljeno godište za dobrovoljni seksualni odnos 15 godina, zakon zemlje navodi da širenje poruka seksualne prirode koje uključuju osobe mladje od 18 godina predstavlja kršenje zakona o dečjoj pornografiji, što je kažnjivo i do šest godina zatvora.

Ukoliko se utvrdi da su krivi, osumnjičeni u ovom slučaju bi mogli da dobiju novčanu kaznu ili uslovnu kaznu zatvora od 20 dana koja će deset godina ostati zavedena u njihovom sudskom predmetu, navela je policija.

"Ovaj slučaj shvatamo vrlo ozbiljno jer ima ozbiljne posledice za osobe na koje se odnosi, od trenutka kada se ovaj tip dokumenta proširi", rekao je Tigesen.
 

Napiši komentar: