Pravobranilaštvo krije informacije

Utorak , 2018-01-09 | 11:42:38

Radio Sto plus uputio je danas žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što Gradsko pravobranilaštvo Novog Pazara nije u zakonskom roku odgovorilo na naš zahtev o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.


Naš radio je 12. decembra 2017. godine od Pravobranilaštva tražio informacije o tome koliko je zaposlenih, imenovanih i postavljenih lica tužilo lokalnu samoupravu radi isplate naknade za topli obrok i regres, a na osnovu Odluke iz 2008. godine čije je pojedine odredbe Ustavni sud proglasio nezakonitim i neustavnim.

Takođe, zahtevali smo da nam dostave spisak sa imenima svih radnika koji su dobili pravosnažne presude po tim tužbama i kojima je novac isplaćen, kao i iznos isplaćenog novca po svakom slučaju pojedinačno.

Gradsko pravobranilaštvo pitali smo i koliko je takvih postupaka još uvek u toku i koliko novca po tim predmetima radnici lokalne samouprave potražuju.

Podsećamo da je Ustavni sud prošle godine odredbe Odluke o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a koje regulišu isplatu toplog obroka i regresa, proglasio neustavnim.

Načelnik Gradske uprave Almir Leković kazao je našem radiju da je ocenu ustavnosti tog dokumenta inicirala lokalna samouprava i da je takvom presudom Ustavnog suda “zaustavljeno krvarenje iz gradske kase”.

N. Kočović


 

Napiši komentar: