Francuska vlada: Ove godine zakon protiv lažnih vesti, na meti strani državni mediji

Cetvrtak , 2018-01-04 | 13:52:41
Francuska vlada će predlog zakona kojim se osudjuju lažne vesti u izbornom periodu verovatno podneti pre kraja ove godine, rekao danas portparol vlade Benžamen Grivo. 

"To će biti u nedeljama i mesecima koji dolaze, verovatno pre kraja godine", rekao je on za televizije BFMTV i RMC na pitanje o merama koje je juče najavio francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je juče najavio zakon o suzbijanju "lažnih vesti" na internetu tokom predizbornih perioda, a smatra se da je imao na umu ruske medije RT i Sputnjik.

Takav zakon bi omogućavao sudsku akciju protiv lažnih vesti, njihovo uklanjanje ili ukidanje naloga korisnika na internetu, kao i blokiranje pristupa sajtu na kojem su takve vesti.

"Imate medije koji su propagandni, a ne novinarski, mislimo na neke medije koje drže strane vlade", rekao je Grivo, takodje aludirajući na ruske javne medije RT i Sputnjik sa kojima je Makron imao više sukoba tokom predsedničke kampanje.

Portparol francuske vlade je rekao da se to ne bi bilo ukidanje slobode izražavanja ili ućutkavanje opozicije, već da bi se obezbedilo da informacije budu pouzdane, da bi se vodila smirena predizborna debata.

Zakon protiv lažnih vesti već postoji u Francuskoj od 1981. i predvidja kaznu od 45.000 evra ali je po mišljenju Grivoa, zastareo, dok su se mediji promenili.

On je rekao da vlada još raspravlja kako da efikasno zaustavi lažne vesti.

Tu inicijativu su danas oštro kritikovala dva portparola glavne opozicione partije Republikanci.

Najavu tog zakona je kao "zabrinjavajuću" ocenila i Marin Le Pen, predsednica partije kranje desnice Nacionalni front.


 

Napiši komentar: