Nova knjiga o jugoslovenskoj košarci

Cetvrtak , 2017-12-28 | 18:26:56
Knjiga italijanskog novinara Serdja Tavčara "Kako je Jugoslavija osvojila svet" izašla je iz štampe krajem godine, a govori o usponu jugoslovenske škole košarke, kako reprezentativne, tako i klupske.

U knjizi su predstavljeni svi najznačajniji uspesi i neuspesi jugoslovenske košarke, reprezentativne i klupske. U njoj su opisani svi najveći igrači i treneri, ali ne šturo i suvoparno, već su uz neizostavne statističke podatke, date i njihove životne i razvojne priče koje su ujedno i priče o nastanku i razvoju košarke na ovom području.

U knjizi se govori i o rivalstvu medju klubovima, ali i o rivalstvu na reprezentativnom planu, pre svega sa SSSR i SAD. U ovom delu se nalazi mnogo detalja, od anegdota i zabavnih priča, do toga kako su klubovi jedni drugima "krali" igrače.

Jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih igrača svih vremena Dragan Kićanović napisao je predgovor za knjigu.

"Čitajući ovu knjigu, a iz svog ugla, tadašnjeg reprezentativca i sportiste, ne samo da sam se iznova podsetio tog dara od Boga da svojim šutom možeš da usrećiš gledaoce, zemljake, svoje drugare i saigrače, već mi je naročito zadovoljstvo da uvidim koliko je Serdjo Tavčar spoznao, ali i sebe udenuo u mentalitet sportista balkanskog podneblja, naroda tople krvi. Ta srčanost je odlika svih pobednika i važna je, kako na terenu tako i u životu", napisao je Kićanović.

Serdjo Tavčar je komentator televizije Koper, a priču o košarci ispričao je iz ugla stručnjaka, poznavaoca i strastvenog zaljubljenika u sport. Ovu knjigu iskoristio je i da piše o narodima i regionima bivše Jugoslavije i o njihovim medjusobnim odnosima, i to iz ugla nekog ko jeste nominalno stranac, ali ne i potpuno, jer poznaje i jezik i ovdašnji mentalitet i kulturu.

Tavčar je u knjizi izneo i autobiografske detalje o tome kako je odrastao uz sport i sa sportom u jedno čudno vreme u Trstu, zatim kako je neočekivano postao novinar i komentator, šta je to za njega kao čoveka značilo u početku i kako se dalje razvijalo.

Serdjo Tavčar je rodjen u Trstu 1950. godine. Radi kao sportski komentator na TV Koper od 1971. Specijalizovao se za košarku, plivanje i tenis. Njegovi prenosi i komentari se oduvek razlikuju po upečatljivom i posebnom stilu koji odbacuje pristrasnost i stereotipe i koji stvari prikazuje jednostavno onakve kakve su i kako se dešavaju.
 

Napiši komentar: